Utrecht má největší parkoviště pro kola na světě. Vejde se jich tam 12 500

  • 35
Na vlakovém nádraží v nizozemském Utrechtu otevřeli nové kryté parkoviště pro kola. Podle vedení města je s 12 500 parkovacími místy největší na světě. Cyklisté mohou kola odstavit ve třech podzemních podlažích, a v bezprostřední blízkosti nádraží tak nyní je k dispozici už 22 500 parkovacích míst.

Utrechtská radnice tvrdí, že dokončením podzemního cykloparkoviště sebrala světové prvenství Tokiu, které se až dosud pyšnilo největším parkovištěm.

Ve 350 metrů dlouhých chodbách lidé mohou nechat svá kola po prvních 24 hodin zdarma, což využívá většina místních, kteří dojíždějí vlakem za prací.

Nizozemské dráhy uvádějí, že až polovina cestujících se k nádražím dopravuje právě na kole.

Jízda na kole je v rovinatém Nizozemsku mimořádně populární a kolo jako dopravní prostředek na kratší vzdálenosti používá valná většina populace. Podle statistického úřadu je v Nizozemsku kolem 22 milionů bicyklů, což znamená 1,2 kola na obyvatele, uvedla agentura DPA.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video