Kosovské město Priština

Kosovské město Priština | foto: Profimedia.cz

Nizozemsko by připustilo případné rozdělení Kosova

  • 45
Pro Nizozemsko by byl přijatelný kompromis mezi Bělehradem a Prištinou o územním rozdělení Kosova, jako řešení ukončení krize této srbské provincie. Řekl to nizozemský ministr zahraničí Maxime Verhagen, jehož země se tak stala první z EU, která podobnou možnost oficiálně připouští.

V Kosovu jsou oblasti, kde většinu obyvatelstva tvoří Srbové, a jiné, kde jsou v početní převaze kosovští Albánci.

"Pokud se obě strany dohodnou a pokud půjde o životaschopné řešení, tak mohu s rozdělením souhlasit. Ovšem výhradně pod kontrolou OSN," prohlásil Verhagen v rozhovoru pro nizozemský veřejnoprávní rozhlas z Bělehradu, kde je na pracovní návštěvě.

Kosovo spravuje OSN od roku 1999, kdy NATO bombardováním vytlačilo srbské síly a zastavilo pronásledování Albánců. Ve snaze vyřešit budoucí status
provincie vypracoval zmocněnec OSN pro Kosovo Martti Ahtisaari plán na poskytnutí nezávislosti Kosovu pod mezinárodním dohledem.

Západ plán podporuje, ale odmítá ho Srbsko a jeho hlavní spojenec Rusko, které hrozbou použití veta zablokovalo začátkem léta jeho přijetí v Radě bezpečnosti OSN. - více zde

Spojené národy poté pověřily hledáním řešení trojku USA-Rusko-EU. Její působení se označuje za poslední diplomatický pokus o kompromis. Vyslanci trojky mají vést další separátní jednání se Srby a Albánci ve čtvrtek ve Vídni.

Úsilí trojky má skončit před koncem roku. Pokud se nenajde shoda, hrozí, že USA a alespoň některé země EU uznají samostatnost Kosova i bez rezoluce OSN, což by vyvolalo nové napětí ve vztazích s Bělehradem a
Moskvou.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video