Slavný obraz nizozemského malíře Jana Vermeera Dívka s perlou. (27. října 2022) | foto: Profimedia.cz

Útok na slavný obraz překročil mez, aktivisté půjdou na dva měsíce do vězení

  • 68
Dva belgičtí aktivisté, kteří si minulý týden v Haagu vybrali za cíl protestu slavné dílo nizozemského malíře Jana Vermeera Dívka s perlou, byli ve středu odsouzeni ke dvěma měsícům vězení. Jeden z mužů si k obrazu přilepil hlavu, zatímco druhý ho potřísnil rajčatovou polévkou. Podle prokuratury jejich akce překročila mez „přijatelného protestu“.

Soudce v Haagu polovinu trestu podmínečně odložil, což znamená, že aktivisté za mřížemi stráví jeden měsíc. Třetí podezřelý, který akci natáčel, má před soudem stanout v pátek. Jejich totožnost nebyla v souladu s nizozemskými zákony zveřejněna.

Prokuratura v Haagu ve svém prohlášení uvedla, že „cíl aktivistů, jakkoli jej lze považovat za důležitý, neospravedlňuje prostředky“. Žalobci požadovali čtyřměsíční tresty s tím, že chtějí vyslat signál. Uvedli, že „obrazy visí v muzeích proto, aby se jimi lidé kochali, a ne aby byly zneužívány k aktivistickým účelům. Dejte od nich ruce pryč.“

24. října 2022

Dvojice aktivistů minulý týden demonstrovala v haagské obrazárně Mauritshuis. Zatímco první z mužů se hlavou přilepil k obrazu, druhý anglicky řekl: „Jaký je to pocit, vidět něco krásného patrně ničeného před vašima očima?“

Aktivisté se přilepili k 200 let starému obrazu. Žádají ukončení těžby ropy

Obraz byl chráněný sklem, podle galerie dílo nebylo poškozeno. Obrazárna ale musela sklo vyměnit a protest podle ní způsobil jinou „mírnou“ škodu.

Aktivisté měli na sobě během incidentu bílá trička s nápisem „Just Stop Oil“ (Zastavme ropu). Aktivistky téže organizace před dvěma týdny vychrstly polévku na obraz Slunečnice nizozemského malíře Vincenta van Gogha a poškodily jeho rám.

14. října 2022

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video