Demonstranti drží ruskou vlajku a transparenty během shromáždění na podporu...

Demonstranti drží ruskou vlajku a transparenty během shromáždění na podporu pučistů v hlavním městě Niamey v Nigeru. (30. července 2023) | foto: Reuters

Američané to vzdali taky, stáhnou vojáky z Nigeru. V pozadí je ruský vliv

  • 198
Spojené státy stáhnou své vojáky z Nigeru. Na konci minulého roku bylo v Nigeru na dvou základnách více než tisíc amerických vojáků, kteří se podíleli na boji proti radikálním islamistům.

Vojenská vláda Nigeru, která se loni k moci dostala pučem, v polovině března s okamžitou platností zrušila dohodu, která umožňovala pobyt amerických vojáků na území této africké země. Niger obratem začal v posledním roce prohlubovat vazby s Ruskem.

Junta uvedla, že přítomnost amerických vojáků v zemi je nelegální a v rozporu s ústavními a demokratickými pravidly, protože byla Nigeru jednostranně vnucena v roce 2012.

Američtí vojáci se podíleli v Nigeru na boji s příslušníky teroristické organizace Islámský stát (IS) a dalších radikálních islamistických skupin, které se hlásí k teroristické síti Al-Káida. Podrobnosti k harmonogramu stahování amerických jednotek ze země zatím nejsou známy.

Do loňského puče byl Niger, který býval francouzskou kolonií, klíčovým spojencem Spojených států a Francie v oblasti Sahelu. Vojenští vládci se ale připojili k juntám v Mali a Burkina Fasu a vazby se Západem zpřetrhali. Už dříve zemi opustili francouzští vojáci, kterých bylo zhruba 1500.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video