Vznik republiky v ulicích Káthmándú i jinde v zemi přivítaly tisíce slavících Nepálců.

Vznik republiky v ulicích Káthmándú i jinde v zemi přivítaly tisíce slavících Nepálců. | foto: Reuters

Nepál zrušil monarchii, maoisté vykázali krále z paláce

  • 55
Po 239 letech skončila éra jediné hinduistické monarchie na světě. Nepálští zákonodárci odhlasovali přerod země v republiku jen několik týdnů poté, co ve volbách nečekaně uspěli bývalí maoističtí povstalci. Král Gjánédra dostal čtrnáct dní na vyklizení paláce.

Nepopulární Gjánédra, který se moci chopil po masakru královské rodiny v roce 2001, zatím nesdělil, co bude dělat dále. Vyjádřil ale záměr zůstat v Nepálu.

Zrušení monarchie oslavily v ulicích hlavního města Káthmándú tisíce Nepálců. "Vítejte v republice," zdravili se tančící lidé.

"Dnešek je dnem, kdy se mé dny staly skutečností, podobně jako sny národa," prohlásil premiér Girája Prasád Koirála. "Je to vítězství lidu," doplnil dvaadvacetiletý bývalý maoistický povstalec Kamál Dahal. "S dnešním vyhlášením republiky jsme dosáhli toho, za co jsme bojovali."

Měl tím na mysli desetiletou občanskou válku, která stála život třináct tisíc lidí.

Roajalisté, kteří jsou dnes v Nepálu v menšině, podle policie na protest odpálili tři malé podomácku vyrobené bomby. Jednoho člověka exploze zranila.

Změnou státního zřízení se však automaticky nezmění to, že Nepál čelí řadě problémů - stále ne zcela odzbrojenými maoisty počínaje a ekonomickou situací konče. Každý třetí Nepálec žije za méně než jeden dolar denně.

. PŘEROD NEPÁLU V REPUBLIKU

Nepálské království od roku 1996 bojovalo proti maoistickým povstalcům. V roce 2001 podle oficiální verze korunní princ Dípendra vyvraždil královskou rodinu včetně krále Bírendry a nakonec otočil zbraň proti sobě.
Králem se stal Gjánédra, kterého mnozí Nepálci vnímají jako skutečného původce masakru. Centralizoval moc, v roce 2005 dokonce převzal pravomoci vlády, údajně aby mohl lépe vést tehdy už devět let trvající válku. O rok později ho masivní protesty obyvatel přiměly k přislíbení voleb, ve kterých letos v dubnu výrazně uspěli bývalí maoističtí rebelové.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video