Vrtulník společnosti Manang Air, který používá pro turistické vyhlídkové lety k...

Vrtulník společnosti Manang Air, který používá pro turistické vyhlídkové lety k Mount Everestu. (11. července 2023) | foto: Manang Air

Vrtulník s turisty na cestě z Mount Everestu se zřítil. Našli pět mrtvých těl

  • 4
Vyhlídkový let k Mount Everestu se pro pilota a pět turistů z Mexika stal tragédií. Vrtulník letecké společnosti Manang Air se dopoledne nepálského času ztratil z radarů. O pár hodin později v oblasti Likhu našli místní lidé trosky stroje a pět těl. Po šestém nadále záchranáři pátrají.

Vrtulník soukromé společnosti Manang Air se zřítil na východě Nepálu v okrese Solukhumbu, v němž leží nejvyšší hora světa Mount Everest. Podle vládního činitele místní slyšeli explozi a viděli pak, jak trosky hoří. Díky nim se zatím podařilo najít těla pěti cestujících, po šesté osobě z vrtulníku se pátrá, uvedla AP.

Vrtulník podle serveru Hindustan Times letěl na vyhlídkový let k nejvyšší hoře světa a z radarů se ztratil krátce po desáté dopolední místního času (brzy ráno SELČ), když se vracel do nepálské metropole Káthmándú. Podle téhož zdroje pilot změnil trasu kvůli povětrnostním podmínkám, což je v tomto období monzunových dešťů běžné.

Podle agentury AP se v tomto období už vyhlídkové lety konají méně často, právě kvůli nebezpečí špatného počasí a horší viditelnosti.

Do oblasti, kde s helikoptérou letoví dispečeři ztratili signál, byl vyslán záchranný vrtulník a také na zemi po troskách pátrají policisté a vojáci.

Nepál je země s velmi hornatým terénem a rychlými změnami počasí, a letecké havárie jsou tam proto relativně časté. Letos v lednu se ve střední části Nepálu stala nejhorší letecká nehoda za tři dekády, při níž zemřelo 72 lidí. V únoru 2019 na východě země za špatných povětrnostních podmínek havaroval vrtulník s nepálským ministrem turistiky Rabindrou Adhikarim a šesti dalšími lidmi, všichni při neštěstí zahynuli.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video