O pozvánkách na akci ví česká policie dva měsíce. Ilustrační foto.

O pozvánkách na akci ví česká policie dva měsíce. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Neonacisté z celé Evropy se chystají do Belgie

  • 346
Neonacistické skupiny z celé Evropy se o víkendu sjedou na velký koncert do Belgie. Podle odhadů to bude letošní největší sraz příznivců ultrapravice. Na akci se chystají i čeští extremisté. Česká policie proto požádala belgické kolegy o pomoc.

Koncert ISD Memorial proběhne na blíže neurčeném místě. Mužský hlas, který se ozve v telefonu na infolince - čísle uvedeném na letácích, jen stroze oznámí, že další podrobnosti budou k dispozici až v sobotu, v den konání akce.

Příznivci krajní pravice po celém světě "oslavují" koncerty ISD Memorial výročí úmrtí bývalého zpěváka anglické skupiny Screwdiver Iana Stuarta Donalda, který tragicky zemřel při autonehodě 23. září 1993. Stuart je považován za jednu z nejdůležitějších postav hnutí neonacistické extremistické organizace Blood and Honour.

V Česku se tato ilegální organizace přetransformovala v roce 1999  v neregistrovanou skupinu Národní odpor.

Sraz v Belgii patří mezi největší v Evropě, každoročně na něj zamíří i několik desítek neonacistů z Česka. "O internetových pozvánkách na tento koncert policie ví necelé dva měsíce a stejnou dobu je tato událost komentována v extremně pravicovém prostředí," řekla iDNES.cz mluvčí policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Blanka Kosinová.

O český white rock není zájem
Na akci vystoupí řada hudebních skupin, které prokazatelně s neonacismem sympatizují nebo jsou na jeho příznivce dokonce napojeny. V jejich textech se často opakují výzvy k vyvraždění Židů nebo homosexuálů. Na obalech jejich alb bývají hákové kříže, mapa Německa s hranicemi z dob Třetí říše, fotografie z koncentračních táborů.

Obal desky neonacistůObal desky neonacistůObal desky neonacistů




Česká "white power" rocková hudba bude na víkendovém srazu v Belgii chybět. "Není tu žádná kapela, o kterou by měli za hranicemi Česka zájem," vysvětluje aktivista Ondřej Cakl z projektu Tolerance a občanská společnost.

Přesto se do Belgie podle informací iDNES.cz vydá několik desítek českých neonacistů. Naše policie se proto už spojila s belgickými kriminalisty. "Především jde o výměnu informací o extremistech," upřesnila Kosinová.

Přestože se například ve Velké Británii, Spojených státech nebo Austrálii ultrapravicové memoriály konaly přesně ke dni Stuartova úmrtí, na Starém kontinentě si neonacisté dávají dostaveníčko až na tento víkend. "Asi měli problém najít společné datum pro kapely, které na ISD Memorial hrají," komentoval časový odstup Cakl.

Také v Česku se minulosti konaly "white power" koncerty, které byly deklarovány jako ISD Memorial. Letos se však taková akce zatím neuskutečnila.

Loni se setkání v Křeticích na Strakonicku zúčastnilo přes 500 neonacistů z Česka i ze zahraničí. - více zde

Podobné akce většinou bývají kryté jako soukromé oslavy narozenin či svateb.

Kromě hudební produkce, která vybízí k omezování práv a svobod osob jiné rasy, národnosti nebo sexuální orientace, bývají na "white power" koncertech k dostání časopisy s podobně zaměřenou tématikou nebo oblečení nesoucí otevřené i skryté neonacistické symboly. - více zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video