Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nařídil Izrael evakuaci nemocnice? Jen s ní pomáháme, brání se armáda

Sledujeme online   8:49aktualizováno  12:26
Izraelští vojáci čtvrtým dnem podnikají razii v nemocnici Šífa v Pásmu Gazy, kde našli další podzemní úkryty a tunely hnutí Hamás. V této souvislosti se vyrojily rozporné informace kolem vyklízení komplexu, ve kterém prakticky už neteče voda, ani nefunguje elektřina.

Agentura AFP s odvoláním na vyjádření ředitele nemocnice napsala, že izraelští vojáci vyzvali k evakuaci jak uprchlíků, tak i pacientů včetně zraněných a zdravotníků. Všichni se podle instrukcí izraelských vojáků mají vydat pěšky na pobřeží v západní části města Gaza, sdělil ředitel agentuře. Z nemocnice pak začaly pěšky odcházet stovky lidí, ale zhruba 450 lidí zůstalo na místě, protože mají s přesunem potíže.

Izraelská armáda však tvrdí, že evakuaci pacientů a zdravotníků nepožaduje. „Izraelské ozbrojené síly v žádném případě nepožadovaly evakuaci pacientů ani zdravotnického personálu,“ citoval vyjádření armády server The Times of Israel. Izraelští vojáci podle tohoto vyjádření naopak nabídli ohledně požadavku na evakuaci součinnost. Zdravotníci či pacienti, kteří se nechtějí evakuovat nebo toho nejsou schopni, mohou zůstat na místě, uvedla také podle tohoto prohlášení izraelská armáda.

Zástupci izraelské armády tvrdí, že její jednotky nadále v nemocnici Šífa nalézají podzemní infrastrukturu, kterou podle nich využívalo hnutí Hamás. Izraelští vojáci v této největší nemocnici v Pásmu Gazy také podle izraelského tisku sbírají poznatky o lidech, které Hamás unesl při útoku na jih Izraele ze 7. října.

V uplynulých dnech izraelská armáda uvedla, že v nemocnici Šífa objevila zbraně. Poblíž zařízení pak nalezla těla dvou rukojmích.

Podle serveru BBC News izraelská armáda v noci oznámila, že povolí dodávky humanitární pomoci do Pásma Gazy, aniž by nadále omezoval jejich množství. Agentura Reuters s odvoláním na palestinskou agenturu WAFA napsala, že při ranním izraelském bombardování města Chán Júnis v jižní části Gazy zahynulo 26 Palestinců, převážně dětí. Dalších pět mrtvých si vyžádal izraelský útok na okupovaném Západním břehu.

Izraelská armáda oznámila, že umožní navýšení počtu kamionů s humanitární pomocí, které do Gazy, kde ve velmi těžkých podmínkách žije na 2,3 milionu Palestinců, směřují z Egypta. Vše, co bude na seznamu OSN, bude podle Elada Gorena z izraelské armády doručeno.

„Je tedy na OSN, aby nám tyto seznamy poskytla, a pokud bude zítra potřeba 400 nákladních aut, tak jich bude 400...Neexistuje žádné omezení,“ uvedl Goren.

A teď vymýtit Hamás na jihu Gazy. Izrael čekají potíže, svět se bojí hrozných scén

Izrael na začátku války proti palestinskému radikálnímu hnutí Hamás Gazu zcela odřízl od dodávek potravin, vody i léků. I v důsledku mezinárodního tlaku postupně svůj postoj pozměnil a nyní povoluje také omezené dodávky pohonných hmot do této pobřežní oblasti. Podle BBC News se tak stalo především v důsledku tlaku Spojených států.

O útoku na Chán Júnis, kam se po opakovaných varováních Izraele přesunulo velké množství Palestinců ze severu Gazy, není zatím známo mnoho podrobností. Server televize Al-Džazíra ale uvedl, že jeho terčem byla rezidenční budova.

Vedle Gazy, na níž se soustředí izraelská vojenská pozornost, se nadále množí i střety na Západním břehu, který Izrael desítky let v rozporu s mezinárodním právem okupuje.

V noci na dnešek tam při izraelském útoku na uprchlický tábor ve městě Nábulus zemřelo nejméně pět Palestinců a další dva utrpěli zranění. Od říjnového útoku Hamásu na Izrael přišlo na Západním břehu v důsledku izraelských zásahů o život nejméně 186 Palestinců, včetně 51 dětí.

364 mrtvých na hudebním festivalu

Izraelská televize Channel 12 mezitím vydala aktualizovanou bilanci obětí útoku Hamásu na Izrael ze 7. října, a to konkrétně na hudebním festivalu, který se uskutečnil u kibucu Reim nedaleko Gazy. Obětí je celkem 364, včetně 17 policistů. Dalších 40 lidí bylo uneseno do Gazy. Dosavadní informace hovořily o zhruba 270 mrtvých z přibližně čtyř tisíc účastníků festivalu.

Masakr na hudebním festivalu, radikálové z Hamásu zabili přes 250 lidí

Channel 12 také uvedl, že radikálové navzdory dosavadnímu přesvědčení dopředu nevěděli o tom, že je v místě hudební festival. Policie k tomuto přesvědčení došla na základě výslechů zadržených útočníků a také proto, že u nich nenašla mapy místa.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  14:24

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Macron nabízí sdílení jaderných zbraní pro obranu EU, nechce být vazalem USA

29. dubna 2024  14:08

Důvěryhodná evropská obrana by měla jít nad rámec ochrany, kterou už poskytuje Severoatlantická...

MF DNES má nominaci na Novinářskou cenu. Zaujal rozhovor s trampem na koni

29. dubna 2024  14:07

Nadace OSF zveřejnila seznam nominovaných na Novinářskou cenu 2023. V soutěžní kategorii Regionální...

Náraz do stromu odmrštil auto přes silnici, řidička nadýchala více než promile

29. dubna 2024  14:03

Opilá řidička havarovala v sobotu nad ránem na Jindřichohradecku. Po několika nárazech do stromů...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...