Džamel Mustfa vypovídá u soudu

Džamel Mustfa vypovídá u soudu - Alžířan Džamel Mustfa vypovídá u soudu v Düsseldorfu. | foto: Ina Fassbender, Reuters

Německý soud poslal za mříže Zarkávího přívržence

  • 6
Soud v Düsseldorfu poslal do vězení čtyři arabské extremisty. Podle obžaloby měli na příkaz jordánského teroristy Abú Músy Zarkávího plánovat pumové atentáty na židovské cíle v Německu. Muži stráví za mřížemi pět až osm let.

Před tribunálem stanuli Jordánci Muhammad Abú Dhess, Ismail Šalábí, Palestinec Ašraf Muhammad Dagma a Alžířan Džamel Mustfa. "Měl by tam sedět i Abú Músa Zarkáví," prohlásil soudce Ottmar Briedling při pohledu na lavici obžalovaných.

První tři obžaloba usvědčila z plánování útoků na dvě diskotéky v Düsseldorfu a berlínské komunitní centrum. Všechny objekty spravují Němci židovského původu. Mustfa půjde do vězení za podporu skupiny a pokus o nedovolené ozbrojování.

Muži byli ve vazbě už od dubna 2002, samotný proces však začal až v únoru 2004. Obžaloba měla k dispozici nahrávky telefonátů mezi členy skupiny a Jordáncem Zarkávím. "Slibuji ti, šejku, že když si budeš přát, zemřu pro tebe," prohlásil například Dhess v říjnu 2001 během telefonátu se Zarkávím.

Jordánce Abú Músu Zarkávího považují Spojené státy za druhého muže v hierarchii teroristické sítě Al-Kajda. Stojí za řadou útoků v Iráku. USA vypsaly za jeho dopadení odměnu 25 milionů dolarů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video