ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Německý zubař vytrhl rekordně dlouhý zub. Měří skoro čtyři centimetry

  • 22
Dentista z německého Offenbachu si do svého životopisu může zapsat nový úspěch. V úterý se dostal do Guinnessovy knihy rekordů za nejdelší vytržený zub. Ten loni vyndal nešťastnému pacientovi a oba se tehdy zřejmě nestačili divit. Zub totiž i s kořenem měřil téměř čtyři centimetry.

Vše začalo, když za zubařem Maxem Lukasem loni 7. září přišel Chorvat Mijo Vodopija do jeho tehdejší ordinace v Mohuči. Stěžoval si na úpornou bolest zubů. Lékař se nakonec rozhodl pro zákrok, kterého se každý pacient obává.

Původ bolesti se brzy vysvětlil. Dentista muži vytrhl gigantický zub, který i s kořenem měřil 37,2 milimetru. Hned věděl, jak neobvyklý úkaz to je, a zub si nechal. Vodopija tak domů odešel s prázdnou.

Lukas se pak podle stanice Deutsche Welle začal pídit po podmínkách pro zapsání do slavné knihy rekordů. Vše si zdokumentoval, jeho snažení ovšem trvalo ještě celý rok.

Zadařilo se až v úterý, kdy mu organizátoři předali certifikát za nejdelší vytržený lidský zub. O novém zápisu informovali také na svých stránkách. Rekord dosud podle listu Allgemeine Zeitung držel jistý Ind, jeho úlovek však byl o půl milimetru menší. 

Vytržený zub měřil 37,2 milimetru:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video