Členové strany Alternativa pro Německo slaví úspěch v zemských volbách ve...

Členové strany Alternativa pro Německo slaví úspěch v zemských volbách ve východoněmecké spolkové zemi Durynsko. (27. října 2019) | foto: Reuters

Tato strana není pro starý. Triumf AfD v Durynsku zhatili důchodci

  • 283
Protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD) skončila v zemských volbách ve východoněmeckém Durynsku druhá. Oproti vítězné straně Levice má o sedm poslanců méně. Může za to neúspěch AfD u lidí starších 60 let. U mladších byla první.

Postkomunistická Levice má v regionálním parlamentu 29 křesel a AfD 22. Třetím nejsilnějším klubem se s 21 poslanci stali křesťanští demokraté (CDU) kancléřky Angely Merkelové. Účast v říjnových volbách spolkové země s 2,1 miliony obyvatel se pohybovala kolem 65 procent. 

AfD svůj výsledek považuje za úspěch, protože oproti volbám v roce 2014 výrazně posílila. Levice si polepšila jen mírně a CDU hodně oslabila. 

K úplnému triumfu chyběly AfD sympatie seniorů. Kolem 41 procent starších 60 let hodilo hlas Levici. Dalších 24 procent těchto voličů podpořilo CDU. Pouze 16 procent z této skupiny upřednostnilo AfD.

Voličů ve věku 45 až 59 let přesvědčila AfD 28 procent, stejně jako Levice. Druhá u této skupiny byla CDU s 22 procenty.

Z voličů od 30 do 44 let AfD oslovila 29 procent, zatímco Levice i CDU 22 procent. U mladších 30 let AfD zvítězila s 25 procenty, s 23 skončila jako druhá Levice a CDU s 13 třetí.

„AfD vyhrála volby u všech věkových skupin pod 60 (let),“ shrnul list Der Tagesspiegel. „Pouze voliči nad 60 zabránili vítězství AfD,“ dodal. 

AfD jako dělnická strana?

AfD se také musí zatraktivnit u ženského publika. Nejvíc voliček, konkrétně 32 procent, získala na svou stranu Levice. Druhá byla CDU s 24 procenty a AfD třetí se 17. U mužů se AfD s Levicí o prvenství dělila. Obě strany podpořilo 28 procent voličů, CDU pouze 20.

AfD prý tajně sponzoroval oligarcha Finck, jehož otec financoval nacisty

AfD ale úspěšně přebírá Levici sympatizanty vykonávající dělnické profese. „V Durynsku teď jsou dvě dělnické strany: AfD a Levice,“ upozorňuje Der Tagesspiegel. AfD boduje i u samostatně výdělečně činných osob, což list označil za překvapivé. O něco větší část samostatně výdělečných hlasovala pro CDU, která byla první i u úředníků.

AfD stále trpí minimálním koaličním potenciálem. Spolupracovat s ní nechce Levice ani CDU. CDU také před volbami vylučovala koalici s Levicí. Vytvořit novou zemskou vládu bude proto komplikované. 

Dosud Durynsko vedla koalice Levice, Zelených a sociálních demokratů (SPD). Ta ale nyní obsadí jen 42 z 90 křesel sněmu.

Do roku 2014 vládla v Durynsku CDU a to dlouhých 24 let. 

AfD se dařilo i v zemských volbách v Bavorsku (video z 15.10.2018): 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video