Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Turek zemřel při záchraně bezdomovce, Němci si natáčeli jeho mrtvolu

  • 297
Případ mimořádného hrdinství i hyenismu řeší v západoněmeckém Frankfurtu nad Mohanem. Sedmnáctiletý Turek tam tragicky zahynul při záchraně bezdomovce. Ten ležel v bezvědomí na kolejích, a když se ho mladík pokusil vytáhnout, srazil ho vlak. Někteří čumilové si pak na mobily natáčeli jeho mrtvolu.

Jedno z videí, na kterém je tělo mrtvého Mustafy Alptuga Sözena, se objevilo na internetu. Příbuzní mladíka uvedli, že záběry z neštěstí se dostaly i na školu ve městě Hanau, odkud Mustafa pocházel. Policie tyto činy vyšetřuje a již padlo jedno trestní oznámení, napsal server listu Focus

Tragédie se odehrála 13. listopadu odpoledne v zastávce Ostendstraße frankfurtské příměstské železnice. Podle bulvárního deníku Bild se na ní pohybovali dva opilí bezdomovci – Kazach a Ind. Kazach spadl na trať a Mustafa se jej s Indem pokusili vytáhnout. Nestačili však uskočit před přijíždějící soupravou S-Bahn. Mustafa na místě zemřel, Kazach utrpěl těžká zranění, Ind vyvázl jen s lehkým zraněním. 

Identitu zachránce veřejnost neznala do chvíle, kdy turecký generální konzulát ve Frankfurtu nad Mohanem napsal na Twitteru: „Přejeme 17letému Mustafovi S., který chtěl pomoci člověku v bezvědomí na kolejích a přitom jej přejel vlak, Alláhovo požehnání a jeho rodině vyjadřujeme naši nejhlubší soustrast.“ 

15.listopadu 2018 v 12:56, příspěvek archivován: 26.listopadu 2018 v 17:22

Wir wünschen dem 17-jährigen Mustafa Alptuğ Sözen, der einem auf den Gleisen liegenden bewusstlosen Menschen helfen wollte, dabei von der S-Bahn überrollt wurde und sein Leben verlor, Allah’s Segen und sprechen seiner Familie unser tiefstes Beileid aus. https://t.co/3vNhAY2OtZ https://t.co/smRXBGzzMh

Příspěvek pak sdílely stovky uživatelů sociální sítě, stejně jako fotku Mustafy. „Spočiň v pokoji, malý hrdino,“ přáli mu mnozí na internetu.  

Rada pro cizince v Hanau později oznámila, že navrhne, aby stát Mustafovi posmrtně udělil Spolkový kříž za zásluhy. Téměř čtyřicet tisíc lidí podpořilo v on-line petici přejmenování stanice Ostendstraße právě po Mustafovi. 

„Taková nesobecká míra občanské odvahy není samozřejmá a měla by být oceněna,“ uvedl starosta Frankfurtu nad Mohanem Peter Feldmann. 

O případu informovala i turecká média. V Turecku byl mladík také pohřben.

Video z pohřbu tureckého mladíka:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video