Na 20 tisíc Kurdů demonstrovalo v Německu proti Turecku

  • 48
Na 20 tisíc kurdských přistěhovalců v Německu podle agentury DPA v Kolíně nad Rýnem demonstrovalo proti vojenské operaci turecké armády proti kurdské enklávě na severu Sýrie. Policie později akci rozpustila kvůli nepovoleným symbolům Strany kurdských pracujících (PKK)

Mezi zakázanými symboly se objevily například portréty bývalého lídra PKK Abdullaha Öcalana. Dva lidi policisté zadrželi.

Policejní mluvčí DPA řekl, že policisté doprovodí Kurdy k jejich autobusům zaparkovaným u hlavního nádraží, aby předešli možným incidentům. „Operace ještě neskončila,“ dodal mluvčí. Na demonstraci dohlíželo na 2 000 policistů.

Policie před akcí posílila bezpečnostní opatření, protože se obávala střetů mezi kurdskými a tureckými přistěhovalci, kteří naopak podporují ofenzivu nařízenou tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem.

Kurdové žádají německou vládu, aby vyhlásila proti Turecku sankce za „nelegální, agresivní válku“, jak uvedl v tisku Mehmet Tanriverdi, který je místopředsedou kurdské organizace v Německu.

Proti sobotní vojenské operaci protestovalo několik tisíc lidí také v Paříži. Levicoví aktivisté se připojili ke kurdským opozičním skupinám na náměstí Republiky ve východní části města. Demonstranti vyzvali francouzské a další západní úřady, aby se tureckému tažení postavily důrazněji.

Turecká armáda začala ze svého území ostřelovat oblast Afrín na severu syrské provincie Halab (Aleppo) minulý týden v pátek. V sobotu zahájila bombardování a v neděli začala operace pozemních sil turecké armády a jejích povstaleckých spojenců.

Ankara operaci zdůvodňuje tím, že oblast ovládá syrská kurdská milice YPG, kterou považuje za teroristickou skupinu s vazbami na PKK. Ta od roku 1984 vede ozbrojený boj za autonomní Kurdistán v Turecku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video