ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Topič, MAFRA

Německo kvůli covidu považuje Středočeský kraj a Vídeň za rizikovou oblast

  • 101
Německo kvůli koronaviru připojilo k Praze na seznam rizikových oblastí nově Středočeský kraj. Pro cesty do Německa bude nutný test, nebo karanténa. Za rizikovou oblast Německo považuje i Vídeň.

„Středočeský kraj je další rizikovou oblastí,“ uvedl Institut Roberta Kocha (RKI) k situaci v Česku. Pro obyvatele české metropole a nově také Středočeského kraje to při cestách do Německa znamená, že musejí mít negativní koronavirový test, nebo počítat s karanténou.

Hranice nadále zůstávají otevřené. Omezení by se nemělo týkat pendlerů bez příznaků nemoci covid-19.

Krátce po zveřejnění aktualizovaného seznamu rizikových oblastí vydalo německé ministerstvo zahraničí varování před cestami do Středočeského kraje. „Kvůli vysokému počtu infikovaných varujeme před turistickými cestami do hlavního města Prahy a také do Středočeského kraje,“ uvádí ministerstvo zahraničí v pasáži věnované České republice. Upozorňuje také na zhoršující se epidemickou situaci ve většině českých regionů včetně oblastí u hranic s Německem.

RKI oznámil, že za rizikovou oblast považuje i hlavní město Rakouska. Berlín tak reagoval na stoupající počet infekcí ve Vídni. Rakouskou metropoli na karanténní seznam už dříve zařadilo Švýcarsko. 

Praha pro Němce zčervenala, po příjezdu je nutný test. Zpřísnila i Belgie

Německo za rizikové oblasti považuje země či regiony, kde v uplynulých sedmi dnech došlo k překonání hranice 50 nových infekcích na 100 000 obyvatel. Druhým kritériem je aktuální epidemická situace v dané zemi. Pokud například počet případů prudce roste, ale celková sedmidenní bilance ještě nedosáhla zmíněného limitu, může Německo i tak zemi vyhodnotit jako rizikovou. 

Rozhodnutí Berlína se podle rakouských médií očekávalo. „Taková opatření se vztahují také na Brusel, Paříž, Prahu a Ženevu. Jedná se o evropský vývoj, nikoliv vídeńskou zvlášnost. Ve srovnání s jinými velkoměstami je situace ve Vídni velmi dobrá, zejména pokud jde o zdravotní péči,“ prohlásil ještě před finálním verdiktem Německa primátor Vídně Michael Ludwig. 

Grémium německých ministerstev zahraničí, vnitra a zdravotnictví, které o seznamu rozhoduje, za rizikovou oblast nově označilo také Budapešť a rovněž několik regionů ve Francii, Chorvatsku, Nizozemsku, Rumunsku a Švýcarsku.

Označení země za rizikovou neznamená, že do ní Němci nemohou cestovat, spolková vláda a také jednotlivé německé spolkové země nicméně doporučují, aby se lidé těmto regionům pokud možno vyhnuli. Zapovězeny rovněž nejsou cesty z rizikových oblastí do Německa, je nutné ale počítat s omezeními.

Ti, kdo do Německa přicestují z rizikových oblastí bez testu, se musí uchýlit do čtrnáctidenní karantény a informovat o tom příslušný hygienický úřad. Od 8. srpna platí, že při příjezdu je nutné buď předložit negativní test, který není starší než 48 hodin, nebo se rozboru podrobit po příjezdu do 72 hodin. Pokud test koronavirus neprokáže, může karanténa skončit.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video