Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Pláž u německého Rostocku zaplavily medúzy, požahaly desítky turistů

  • 37
Nejméně devadesát lidí museli ošetřit záchranáři poté, co jednu z pláží na severu Německa zaplavily tisíce medúz. Zvýšený výskyt žahavců hlásí i další evropské země, píše BBC.

Talířovky obrovské zaplavily o víkendu pláže u obcí Graal-Müritz a  Heiligendamm nedaleko Rostocku. Regionální list Ostsee Zeitung uvádí, že moře vyvrhlo desetitisíce těchto tvorů. 

Talířovka obrovská je největší známý druh medúzy. Její žahnutí je poměrně nepříjemné, za normálních okolností však není smrtící. BBC uvádí, že z devadesáti ošetřených lidí měl jeden člověk závažnou alergickou reakci. 

Počet medúz od víkendu výrazně opadl. To se ale může opět změnit, protože medúzy plují s proudy a tak stačí malá změna teploty nebo změna větru a na německé pobřeží Baltu dorazí další vlna žahavců.

Zvýšený výskyt medúz hlásí také další evropské země. Vyšší počty talířovek zaznamenali u Irska, Británie a Francie. U západního pobřeží Švédska se zase objevily drobné medúzy křížkované, která zde vědci chytili naposledy ve 30. letech minulého století.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video