Německá policie rozehnala lidi na zamrzlém jezeře vrtulníkem, vyděsila děti

  • 319
Hezké slunečné víkendové počasí se rozhodla řada Němců strávit dováděním na zamrzlých vodních plochách. Policie se obávala, že led je křehký a může pod lidmi prasknout. Vyslala vrtulník, jímž vyvolaná bouře sněhu vyhnala lidi pryč. Na sociálních sítích za to někteří uživatelé policii kritizovali.

Alespoň 150 lidí bylo na berlínském jezeře Weissensee, když se s ohlušujícím hlukem přihnal vrtulník. „Vypadalo to dramaticky,“ řekl listu Berliner Zeitung Ferdinand Pohl, který byl na zmrzlém jezeře se svou dcerou. „Helikoptéra přiletěla nosem napřed, zadní část měla nahoře jako ve filmu. Byla jen několik metrů nad zemí.“

Strážníci vyhnali sáňkující děti z Petřína, porušovaly totiž vyhlášku

Posádka helikoptéry oznámila lidem, ať opustí ledovou plochu. Nebylo to však ani potřeba. Vrtulník rozvířil tolik sněhu, že lidé houfně opouštěli zamrzlé jezero. „Neodlétl, dokud všichni nebyli pryč,“ podotýká Pohl. I když se lidé po chvilce na jezero vrátili, děti byly natolik vyděšené, že nechtěly už znovu vstoupit na led.

Použití vrtulníku vzbudilo na sociálních sítích značné pobouření. Uživatelé policii obviňovali z nezodpovědnosti, zvláště vůči malým dětem, které byly „uprostřed bouře sněhu a ledových úlomků“. „Většina ani nevěděla, že policie chce, aby odešly pryč,“ hněvá se jeden.

„V Německu nejsou schopni zorganizovat očkování. Ale aby policejní vrtulník vyháněl děti hrající si na zmrzlém jezeře, to jde. Priority Německa,“ napsala novinářka Jagoda Mariničová.

Někteří uživatelé se podle deníku Bild policie zastali. „Vážně, jak hloupí jsou ti lidé na ledě? A ještě hloupější je kritizovat policii za to, že dělá svou práci,“ napsal jeden uživatel. „Absolutně nezodpovědné. Ale ne policie,“ dodal další.

Podobné scény se odehrály na dalších místech, Müggelsee, Lietzensee nebo na Rummelsburger Bucht. „V současné době používáme všechny druhy vozidel - na souši, na vodě i ve vzduchu,“ uvedla v neděli policejní mluvčí.

Boby a saně ano, lyže ne. Vyhnání dětí z Petřína probudilo politiky

Policie varovala, že led vystavený slunečním paprskům není dostatečně pevný. Na Schlachtensee se propadl pod mužem, který vezl kočárek s ročním synem. Oba byli přepraveni do nemocnice záchranářským vrtulníkem.

I když policisté ohraničili některé nebezpečné oblasti páskami, lidé na led přesto stoupali. Na jiných místech nepomáhají ani hlídkové vozy hlasitě oznamující varování. Lidé ve středu ledového jezera je totiž často neslyší.

„Vrtulník proto letí a cíleně promlouvá k lidem na ledě,“ uvedla policejní mluvčí. Podle ní policie hodlá pokračovat v kontrolách lidí na zmrzlých plochách.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video