Němka Nadine K. čelí u soudu v Koblenzi za týrání jezídské otrokyně a členství...

Němka Nadine K. čelí u soudu v Koblenzi za týrání jezídské otrokyně a členství v Islámském státu. (11. ledna 2023) | foto: ČTK

Němka dostala za týrání jezídky devět let. Manžela nutila, aby ji znásilňoval

  • 82
Německý soud poslal na devět let do vězení ženu, která se připojila k Islámskému státu (IS) a několik let týrala svou jezídskou otrokyni. Němka je vinna z několika zločinů, mimo jiné ze zločinů proti lidskosti či z členství v zahraniční teroristické organizaci.

Jak uvedl soud v západoněmeckém Koblenzu, sedmatřicetiletá žena mladou jezídku týrala tři roky, když žila v Sýrii a Iráku. Zjistilo se, že rovněž nabádala svého manžela, aby ženu bil a znásilňoval. „To vše sloužilo k deklarovanému účelu IS, a sice vyhladit jezídskou víru,“ uvedla prokuratura už na začátku procesu v lednu.

Odsouzená žena, která vystupovala pod jménem Nadine K., si s manželem otrokyni pořídila v roce 2016, když se přestěhovali do iráckého Mosúlu. Následně se přesunuli do Sýrie, kde byla Nadine K. v březnu 2019 společně se svou rodinou zadržena kurdskými jednotkami.

Následně byla navrácena do Německa. Během soudního procesu Němka odmítla, že by jezídskou ženu k něčemu nutila, uvedla nicméně, že pro ni měla udělat více. Mladá jezídka v procesu svědčila a byla i u vyhlášení středečního rozsudku.

Pětiletou jezídku umořila žízní, příslušnici IS hrozí v Německu doživotí

Teroristická organizace Islámský stát v roce 2014 obsadila severní Irák, kde jezídi žijí, a zůstala tam až do roku 2017, kdy se ji z oblasti podařilo vytlačit. Do příchodu IS žilo v horách v okolí Sindžáru na půl milionu příslušníků jezídské menšiny. Islamisté následně tisíce jezídských mužů brutálně zavraždili a tisíce žen a dětí unesli a zotročili. Na 360 tisíc jezídů před islamisty uprchlo. OSN tažení IS proti jezídům označila za genocidu.

V Německu proběhlo v poslední době několik soudních procesů s bývalými členy Islámského státu, kteří byli obviněni ze zabíjení nebo zneužívání jezídů. Například v říjnu roku 2021 byla poslána na deset let do vězení žena odsouzená za zabití jezídské dívky, kterou si společně s manželem rovněž pořídili jako otrokyni.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video