(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Shutterstock

Svérázná výchova v Německu. Dětem četli knížky o islámu, školku teď zavřeli

  • 581
Děti ve věku tři až šest let se dočkaly ve školce v německé zemi Porýní-Falc svérázné výchovy. Vychovatelé jim předčítali radikální islamistickou literaturu a vychvalovali zakázanou salafistickou ideologii. Salafisté představují fundamentalistickou odnož islámu, která káže nesnášenlivost i nekompromisní návrat k jeho kořenům.

Úřady ve dvousettisícovém Mainzu (Mohuči) už odebraly zmíněné školce licenci.

„Škola působila v podmínkách, které jsou zcela neslučitelné s německou ústavou,“ komentoval krok úřadů Detlef Placzek, který stojí v čele zemského ministerstva školství a mládeže.

Školku Al Nut provozovala muslimská asociace Arab Nil-Rhein, která se okamžitě proti rozhodnutí odvolala.

„Je to pro nás zcela nepochopitelné rozhodnutí,“ podivil se Samy El Hagrasy, mluvčí asociace Arab Nil-Rhein. Již nyní ale úřady rozhodly, že do 31. března si děti z problematické školky rozeberou jiná školská zařízení v Porýní - Falci. V prvé řadě v zájmu jejich výchovy.

12.února 2019 v 16:35, příspěvek archivován: 15.února 2019 v 09:29

Germany closes Muslim kindergarten over jihad teachings: Chairman of the Arab Nil-Rhein, which claims to want to break down prejudices against Islam, rejected the accusations saying that the decision was "incomprehensible and a mystery." https://t.co/gjS7KQqZxn https://t.co/q53pboSZHc

Nejde o první případ, kdy muslimští radikálové v Evropě zacílili na výchovu nejmenších dětí. Z obdobných důvodů se před časem začaly rakouské úřady zajímat o školku v tamní metropoli Vídni, kde se pro změnu snažili indoktrinovat malé děti radikálové z Muslimského bratrstva.

Rakouský premiér Sebastian Kurz varoval, že je nezbytné tyto věci nepodceňovat. V opačném případě podle něj hrozí vytváření paralelních společností, které se zcela vzdálí hostitelským evropským zemím, kde muslimské komunity žijí.

Školky dotuje radnice

Odborník na islám Ednan Aslan, který působí v Institutu islámských studií na Vídeňské univerzitě, soudí, že islamisté se snaží především malé muslimy od jejich vrstevníků izolovat. Chtějí je přesvědčit o své verzi občanské války v Sýrii, stejně jako o nutnosti „obrácení celé Evropy na správnou víru, tedy na islám“.

Tato snaha o šíření islamistické ideologie přitom není nijak komplikovaná. Podle rakouského deníku Der Standard není založení školky pro turecké přistěhovalce o mnoho komplikovanější než třeba rozjetí občerstvovny s kebaby.

A ještě se na tom dá vydělat. Podle zprávy citované jiným listem Kronen Zeitung dotuje vídeňská radnice vznik obdobných školek částkou 30 milionů eur ročně.

Podle Ednana Aslana se islamisté snaží děti zejména přesvědčovat, že západní kultura je jako celek odsouzena k zániku. Muslimský věřící se podle jejich zásad musí už odmalička připravovat na to, až bude celá Evropa muslimská.

Odpověděla jen polovina

Situace je přitom možná ještě o něco dramatičtější, než se na první pohled zdá. Fakta o islamizaci rakouských školek pro nejmenší žáky vyplývají z rozsáhlé studie, které se ovšem účastnilo pouze 71 soukromých rakouských školek ze 150 oslovených.

Já pracuji a manžel pere prádlo, říká muslimka, která boří mýty o islámu

Dá se předpokládat, že v těch, které si nepřály být ve výzkumu zmíněné, je indoktrinace muslimským radikalismem ještě horší.

Podle Johanna Gudemose, politika krajně pravicové strany Svobodných, by měli radní rakouské metropole více dozírat na to, kam plynou peníze určené na vzdělávání. Žádal také vyšetřit podezření, že některé vzdělávací fondy míří na konta islámských teroristů.

Fuat Sanat, který stojí v čele vídeňské muslimské komunity, naopak pokládá všechna obvinění za přehnaná. Podle jeho názoru mají za cíl poškodit obraz muslimské komunity.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video