ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Německá policie dopadla útočníka z Erfurtu. Zranil dva lidi, motiv je nejasný

  • 89
Útočník ve východoněmeckém Erfurtu v pondělí ráno zranil dva muže. Napadl je zřejmě nožem. Policie, která do pátrání nasadila i vrtulník a policejního psa, ho později dopadla v jeho bytě. V minulosti spáchal několik trestných činů, motiv útoku však stále není jasný. Zranění podstoupili operaci, ale nejsou v ohrožení života.

Zásahová jednotka našla dvaatřicetiletého údajného pachatele odpoledne v jeho bytě se zraněními, která si podle policie přivodil nejspíše sám. Nyní je v péči lékařů. Policie ho evidovala jako pachatele násilné a majetkové trestné činnosti a v minulosti též jako psychicky vyšinutého člověka. 

Pozadí incidentu je dosud neznámé, politický motiv však policie prozatím vyloučila. Podle předběžných zjištění se pachatel a oběti neznali. Všichni tři jsou Němci. Napadeným je pětačtyřicet a osmašedesát let. Oba muži byli převezeni do nemocnice a operováni, ale nejsou v ohrožení života.

Policie do hledání nasadila vrtulník i policejního psa a podezřelého popsala jako muže ve věku mezi dvaceti a třiceti lety, který měl na sobě hnědý svetr a tmavé tepláky. Muž má blonďaté až nazrzlé vlasy a tvář mu hyzdí jizvy. Policisté pátrali hlavně v erfurtské čtvrti Wiesenhügel.

Německé úřady mezitím pokračují ve vyšetřování pátečního útoku čtyřiadvacetiletého somálského uprchlíka v bavorském Würzburgu. Muž ubodal tři ženy a sedm dalších lidí zranil. Útočník je ve vyšetřovací vazbě. 

Je známo, že v poslední době měl psychické problémy, ale vyloučeno není ani to, že ho k činu přivedly islamistické postoje. Experti na islám nyní zkoumají předměty nalezené v ubytovně pro bezdomovce, v níž podezřelý pobýval, uvedla DPA.

„Je to čin nepochopitelné brutality a zloby,“ řekl v pondělí k würzburskému útoku mluvčí německé vlády Steffen Seibert.

Erfurt

Erfurt

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: policie, Erfurt, Würzburg

Video