Nová předsedkyně CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová

Nová předsedkyně CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová | foto: Reuters

Nová šéfka německé CDU může přehlížet východní Evropu, varuje expert

  • 204
Nově zvolená předsedkyně německé vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU) Annegret Krampová-Karrenbauerová nemá vztah k východní Evropě a může ji přehlížet. V rozhovoru s iDNES.cz na to upozornil Vladimír Handl z Ústavu mezinárodních vztahů. Nástupkyně Angely Merkelové podle něj také akcentuje sociální otázku a přitvrdí v postoji k migrantům.

Krampová-Karrenbauerová nahradí v čele CDU po 18 letech Merkelovou, která zůstává kancléřkou. Handl zdůraznil, že obě političky si jsou velmi blízké. Zvolení Krampová-Karrenbauerová tak podle něj znamená, že „probíhá postupný odchod Merkelové v její režii“. 

Handl nicméně nesdílí názor, že Krampová-Karrenbauerová je „klonem Merkelové,“ jak se jí někdy přezdívá. Odlišnost vidí i v tom, jak vzdálené je jí téma střední a východní Evropy. „Nemá žádný vztah k Visegrádu, ten potenciál, který jsme tady měli v Merkelové, končí,“ řekl Handl.  

„Krampová-Karrenbauerová se dívá na Evropu ze Sárska směrem na západ,“ dodal s tím, že nová šéfka CDU bude patrně vstřícnější k návrhu na reformu Evropské unie, který prosazuje francouzský prezident Emmanuel Macron. 

Podle Handla se tak Česko bude muset více snažit, aby získalo pozornost Berlína. „Bude záležet na naší aktivitě, musíme nabízet věci, které můžeme dělat spolu,“ prohlásil. 

Ve vnitřní politice Německa neočekává Handl zásadní změny. Krampová-Karrenbauerová ale patrně více akcentuje otázku sociální spravedlnosti. „Přestože je Německo velice úspěšná společnost, je konfrontováno s rozevírajícími se sociálními nůžkami,“ uvedl Handl s tím, že CDU ale zůstane středovou stranou. 

Krampová-Karrenbauerová zároveň zřejmě přitvrdí ve vztahu k migrantům. Prosazuje jejich účinnější deportace, zejména pokud se dopustili kriminálních činů. Vyhošťovala by i do Sýrie, která je stále konfliktní oblastí. „V těchto otázkách uvažuje docela ostře,“ poznamenal Handl. Podle něj se nová šéfka CDU pokusí „obnovit důvěru občanů v to, že stát má věci pod kontrolou a chrání společnost“.

Merkelová II.? Klišé!

Analytička Asociace pro mezinárodní otázky Zuzana Lizcová si nemyslí, že by bezprostředně hrozilo východní Evropě upozadění. Krampová-Karrenbauerová podle ní zatím nebude mít zásadní vliv na zahraniční politiku, která zůstane v rukou vlády. Za spekulace považuje v tuto chvíli úvahy o tom, že by Krampová-Karrenbauerová nahradila Merkelovou v čele kabinetu ještě před koncem volebního období.

Lizcová se ale s Handlem shoduje, že nová šéfka CDU zdůrazní sociální otázku. Podle Lizcové má Krampová-Karrenbauerová větší sociální cítění než její soupeř ve druhém kole volby Friedrich Merz. Tento bývalý šéf poslanců CDU/CSU „byl považován za kandidáta hospodářského křídla strany,“ sdělila iDNES.cz. 

Lizcová rovněž odmítá názor, že by Krampová-Karrenbauerová byla jakousi Merkelovou II. „Obě političky prošly rozdílnou socializací a profesní dráhou,“  připomněla. Politoložka Krampová-Karrenbauerová je spojena se západoněmeckým Sárskem, fyzička Merkelová vyrůstala v bývalé NDR.

Krampová-Karrenbauerová schvaluje rozhodnutí Merkelové ze září 2015, kdy otevřela migrantům hranice Německa, nadále varuje před jednostrannými národnímu řešeními a vyslovuje se pro Evropu bez hraničních kontrol, uvádí Lizcová.

„Umí být ale i nekompromisní – trestaní migranti, kteří byli z Evropy jednou vyhoštěni, podle ní mají mít nadále zákaz vstupu. Ani vyhošťování do Sýrie by podle ní nemělo být tabu. Oproti Merkelové se Krampová-Karrenbauerová také odmítavěji staví ke sňatkům homosexuálů,“ doplnila Lizcová.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video