Policie vnikla do berlínského squatu, obyvatelé se bránili práškem a barvami

  • 33
Policie ve čtvrtek dopoledne kvůli požární inspekci násilím vnikla do problematického squatu Rigaer 94 v berlínské čtvrti Friedrichshain. Těžkooděnci vylomili dveře komplexu s pomocí beranidla, brusky a řetězové pily. Obyvatelé domu na policisty zaútočili hasicím práškem a házeli po nich barvy.

Policie uvedla, že zraněno bylo několik zasahujících. Vyjednávání mezi zástupci městského obvodu a obyvateli squatu předtím ztroskotalo.

Policie na Twitteru uvedla, že několik policistů si stěžovalo na podráždění dýchacích cest po vzniku dýmu. Podle prvních údajů bylo zraněno osm policistů hasicím práškem a dalších 13 utrpělo otřes kvůli explozím petard.

Obyvatelé komplexu budov chtěli zajistit přístup jen požárního experta, bez policejního doprovodu. To ale policie odmítla. Není jasné, kdy bude moci expert zahájit svou práci.

Policie násilím vnikla do problematického berlínského squatu Rigaer 94 kvůli požární inspekci. (17. června 2021)

Policie uvedla, že do akce nasadila více než tisícovku svých lidí. Okolní ulice byly uzavřeny, včetně nedaleké školy a školky.

Už ve středu utrpělo zranění více než sedmdesát policistů při střetech s maskovanými squattery, kteří po mužích pořádku házeli kameny. Na Rižské ulici, v níž se objekt nachází, hořely barikády. 

Policisté oheň hasili pomocí vodních děl a zátarasy rozrazili obrněnými vozidly. Squatteři také zatarasili tramvajové koleje.

Squatteři v Berlíně zapálili barikády, při střetech zranili 60 policistů

Německá média uvádějí, že squatteři a jejich stoupenci podezřívají majitele domu a policii, že chtějí objekt prohlásit za neobyvatelný a následně ho nechat vyklidit. Komplex v Rigaer Strasse 94 je považován za jeden z posledních symbolů krajně levicové scény v Berlíně. 

Po pádu berlínské zdi studenti nebo členové radikálních anarchistických skupin obsadili zchátralé domy ve východní části města. S tím, jak vzrostla obliba těchto čtvrtí a ceny nemovitostí v nich šly nahoru, se mnoho majitelů o svůj majetek přihlásilo.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video