Kontroly na česko-bavorské hranici (leden 2021) | foto: Profimedia.cz

Bavorsko nevylučuje uzavření hranic, pokud Česko neprodlouží nouzový stav

  • 246
Bavorsko nevylučuje uzavření společné hranice s Českou republikou, pokud Česko neprodlouží nouzová opatření kvůli koronaviru. Prohlásil to bavorský premiér Markus Söder v televizi ZDF. Česká republika by pak podle něj musela být považována za oblast s výskytem mutací.

„Pokud nebude Česko schopné prodloužit svá nouzová opatření, pak musí být jasné, že z něj bude oblast s mutacemi, a bude třeba mluvit o uzavření hranice,“ cituje agentura DPA Södera.

To by podle něj znamenalo, že by lidé z Česka do Bavorska prakticky nemohli jezdit. Nyní mohou přes hranici jen ti, kdo v této spolkové zemi pracují.

„Bavorsko tím jasně říká - nevěříme, že to ČR bez nouzového stavu zvládne,“ reagoval na Twitteru na Söderova slova český ministr vnitra Jan Hamáček.

Od čtvrtka pendleři pracující ve třech příhraničních bavorských okresech budou smět jezdit jen přímou cestou do zaměstnání a poté se ihned vrátit do Česka. Nebudou smět nikde zastavovat.

Söder upozornil, že to samé jako pro Česko platí i pro Rakousko.

Německo bude v karanténě do 7. března, otevření škol je na spolkových zemích

Vláda českého premiéra Andreje Babiše žádá poslaneckou sněmovnu, aby nouzový stav mohl pokračovat i po 14. únoru. Podporu pro to však zatím mezi poslanci nenašel.

25. ledna 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video