Německá samohybná děla

Německá samohybná děla | foto: Reuters

Alarmující stav německé armády: funkční je jen polovina těžké techniky

  • 303
Němečtí poslanci dostali na pozadí války na Ukrajině nejnovější informace o stavu jejich armády pro případ konfliktu. Stav výbavy ozbrojených sil je alarmující, funkční je jen polovina z těžké vojenské techniky, oznámila členka parlamentního obranného výboru.

„To je naprosto nepřijatelné. V případě nouze naši vojáci v akci riskují své životy. Na oplátku mají nárok na nejlepší možné a komplexní vybavení,“ řekla Eva Höglová, předsedkyně Výboru pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku.

Högelová ve svém prohlášení dále uvedla, že je třeba zajistit nejlepší možné vybavení.

Německo minulý měsíc oznámilo, že prudce zvýší své výdaje na obranu na více než dvě procenta svého hrubého domácího produktu z roku 2016. Na mimořádném zasedání německého Spolkového sněmu o tom informoval kancléř Olaf Scholz.

Kancléř uvedl, že německá armáda dostane dodatečných 100 miliard eur (2,5 bilionu korun). „Je to pro naši vlastní bezpečnost,“ dodal o chystaném posílení obrany. Loni mělo ministerstvo obrany k dispozici 46,9 miliardy eur.

Scholz rovněž ujistil východní členy NATO, že Německo dostojí svým závazkům k jejich obraně. Slíbil, že v posilování obrany východního křídla aliance bude Německo pokračovat, mimo jiné v účasti na protiletecké obraně.

Německo také například plánuje koupit až 35 amerických stíhaček F-35, kterými chce nahradit své dosluhující stroje Tornado. Podle agentury DPA vláda zvažuje i pořízení 15 strojů Eurofighter.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video