Některé body zprávy Evropské unie

-
Státní správa: Komise konstatuje dobré fungování parlamentu a ústředních institucí státu. Všímá si nedostatku pokroku při reformě státní správy od července 1997. Harmonogram její reformy se neplní.
Justice: Fungování se za poslední rok nezlepšilo a trvá vysoký počet nevyřešených případů, uvádí komise.
Korupce: Vláda v minulých letech označila korupci za značný problém. Jeho vyřešení brzdí nedostatek lidí a vybavení a také nízké mzdy úředníků.
Občanská práva: Přetrvává vysoký počet osob bez státního občanství. Nová vláda počítá se změnou zákona, která by měla problém vyřešit.
Makroekonomická situace: Ekonomický růst se vytratil, nezaměstnanost prudce vzrostla, na druhé straně se snížil inflační růst a zesílila exportní výkonnost. Hlavním impulsem pro strukturální reformy byly v minulém roce především jarní balíčky ekonomických opatření. V jejich rámci je pak nejkontroverznějším problémem privatizace bankovního sektoru. Probíhá také příprava na privatizaci dalších státních strategických podniků. Zatím však není jasné, jak se k tomuto postaví nová vláda. Jmenování nové sociálnědemokratické vlády by nemělo vést k zásadní změně ekonomické politiky, mohlo by však dojít ke zpomalení tempa reforem.
Fungování tržní ekonomiky: Cenová liberalizace pokračuje rychle, stejně jako zahraničního obchodu a kursového režimu. Překážky existují na trhu s půdou, její velká část stále zůstává v rukou státu. Podstatné zlepšení je třeba ve vzájemné komunikaci vlády a ČNB.
Jednotný vnitřní trh: V oblasti vnitřního trhu kritizuje komise zejména nulový pokrok v oblasti ochrany dat, duševního vlastnictví, autorských práv.
Průmysl: Nezbytnost konečně privatizovat strategické podniky a provést restrukturalizaci, kterou brzdila složitá vlastnická struktura a úloha státních bank. "Zatím nebyla žádná skutečná snaha restrukturalizovat hutní a ostatní těžký průmysl," říká zpráva.
Regionální politika: Zejména zřízení ministerstva pro místní rozvoj umožnilo pokrok při přípravě na účast ve strukturální politice EU. Finanční nástroje regionální politiky jsou však omezené a kontrola je slabá.
Životní prostředí: Jistý pokrok, řada nových norem, nicméně zbývá převzít velké množství legislativy EU zejména v oblasti průmyslového znečištění a čistoty vody. Je zapotřebí velikého úsilí a značných investic.
Vnitro, hranice: Významné zpomalení; komise poukazuje zejména na potíže s kontrolou hranic. Nabádá k přijetí cizineckého, azylového a migračního zákona a sladění vízové politiky s EU.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video