Mezi podezřelými byl i Bushův poradce Rove. | foto: Corbis, Profimedia.cz

Nejbližší poradce viceprezidenta USA rezignoval

  • 26
Lewis Libby, nejbližší poradce amerického viceprezidenta Cheneyho, rezignoval. V souvislosti s prozrazením totožnosti agentky CIA byl obviněn mimo jiné z křivé přísahy a maření spravedlnosti a falešných prohlášení.

Velká porota, která případ zkoumala, podezřívala také nejbližšího prezidentova politického poradce Karla Rovea. Toho však nakonec neobvinila.

Vyšetřovatel Patrick Fitzgerald zjišťoval, jak se jméno agentky CIA a zároveň manželky diplomata Josepha Wilsona dostalo do článku komentátora Roberta Novaka v červenci 2003. Zveřejnění jména tajného agenta je porušením amerických zákonů.

Wilson tvrdí, že lidé kolem prezidenta George Bushe totožnost jeho ženy prozradili, aby se mu pomstili za kritiku prezidentovy irácké politiky. Wilson od počátku vinil Rovea a Libbyho. Ti však tvrdili, že totožnost Plameové nevyzradili.

Wilson v únoru 2002 v Africe pro CIA zjišťoval, jestli se Irák za Saddáma Husajna snažil získat v Nigeru jaderný materiál. Jak se ukázalo, tyto informace vycházely z padělaných dokumentů. Přesto se ale objevily v Bushově projevu v lednu 2003 mezi argumenty pro intervenci v Iráku.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video