Při nehodě se čtrnáct lidí lehce zranilo.

Při nehodě se čtrnáct lidí lehce zranilo. | foto: ČTK

Nehoda letadla uzavřela dubajské letiště

  • 23
Významné letiště v Dubaji uzavřela skoro na osm hodin neobvyklá nehoda bangladéšského letadla. Letiště zprvu k příčinám nehody mlčelo. Později vyšlo najevo, že se letadlu při startu porouchalo kolo. Když letoun následně znovu dosedl na plochu, poškodil si motory. Při nehodě se 14 lidí lehce zranilo.

Letiště se dlouho k příčinám poruchy nevyjadřovalo. "Let Biman Bangladesh Airlines mířící z Dubaje do Dháky postihla během vzletu malá závada," uvádělo pouze v oficiálním prohlášení.

Až z pozdějších informací vyšlo najevo, že k nehodě došlo, když letoun na ranveji nabíral na rychlosti. Poškozené kolo způsobilo, že se stroj otřel motory a nosem o startovací plochu a zastavil se.

Na palubě letadla bylo 236 cestujících a členů posádky. Záchranáři je po incidentu všechny evakuovali. Cestující se zraněními - vesměs lehkými - pak zdravotníci převezli k ošetření do nemocnice.

Areál letiště se následně na doporučení Dubajského civilního leteckého dozoru (DCA) asi na osm hodin uzavřel. Na tři desítky letů se musely zrušit, jiné byly přesměrovány na další letiště v Emirátech, Ománu a Íránu.

Krátce po poledni se provoz na letišti opět obnovil.

Dubai City je hlavním městem stejnojmenného emirátu - jednoho ze sedmi, které dohromady tvoří Spojené arabské emiráty. Je hlavním obchodním centrem Perského zálivu a místní letiště je největším a nejrušnějším dopravním uzlem mezi Evropou a Asií.

V roce 2006 odbavilo Mezinárodní letiště Dubaj více než 28,7 milionů cestujících a prošlo jím 1,4 milionu tun přepravovaného zboží.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video