Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

NATO zajalo mozek teroristů v Afghánistánu, dohlížel na povstalce

  • 33
Jednotky NATO ve spolupráci s afghánskými oddíly zajaly v úterý jednoho z vůdců extremistické sítě Hakkáníů v Afghánistánu. Hadží Málí Chán je strýcem vůdců klanu a byl mozkem operací v Afghánistánu. Taliban informace NATO popírá.

Chán organizoval přesuny bojovníků z Pákistánu do Afghánistánu a dohlížel na provoz povstaleckých táborů, z nichž jeden pomáhal vybudovat. Jednotkám NATO se prý vzdal bez odporu, i když byl ozbrojený.

Roztržka USA s Pákistánem

Mezi USA a Pákistánem vypukla v posledních dnech diplomatická roztržka kvůli přístupu Islámábádu vůči extremistickým skupinám. Část amerických politiků a armádních představitelů obvinila pákistánskou rozvědku ISI, že podporuje teroristy ze sítě Hakkání. Pákistán se proti obvinění rázně ohradil.

Autor: ČTK

Kromě Chána, který je strýcem Sirádžuddína a Badruddína Hakkáníových, tedy špiček této radikální extremistické sítě, skončil ve spárech spojenců také jeho zástupce a osobní strážce.

S Chánem jsem mluvil a je v pořádku, tvrdí mluvčí Talibanu

Mluvčí Talibanu Zabiulláh Mudžáhid informaci nicméně popřel s tím, že jde o nepodloženou zprávu zaměřenou na to, aby se snížila bojová morálka povstalců. "Právě jsem s Hadžím Málím Chánem mluvil. Má se dobře, je úplně jinde a zadržen nebyl," tvrdil mluvčí povstalců.

Chánovo zajetí označila mise NATO v Afghánistánu za významný mezník v úsilí o narušení sítě Hakkáníů. Její rozdrcení se stalo pro mezinárodní síly v Afghánistánu prvořadým cílem. Letos už proti ní a jejím nejvyšším složkám podnikly více než 500 bojových operací.

Vojákům NATO se podařilo zabít dvě desítky Hakkáníovských činitelů a zajmout kolem 1 500 příslušníků sítě, včetně 300 členů ve velitelských funkcích. Hnutí působí především na území provincie Paktíja i sousední Paktiky a Chóstu. Je zároveň aktivní v kmenových oblastech v Pákistánu.

Karzáí ukončil vyjednávání s Talibanem

Afghánský prezident Hamíd Karzáí zároveň na setkání s náboženskými vůdci řekl, že jeho vláda ukončí smírčí rozhovory s Talibanem. K tomuto kroku ho vedla nedávná vražda někdejšího afghánského prezidenta Burhánuddína Rabbáního.

Tu spáchal sebevražedný atentátník vydávající se za mírového emisara Talibanu. Karzáí poznamenal, že se místo na jednání s Talibanem zaměří na vyjednávání se sousedním Pákistánem. Cesta k míru podle něj jinudy nevede.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video