Afghánci hledají oběti po středečním útoku NATO v Lógaru.

Afghánci hledají oběti po středečním útoku NATO v Lógaru. | foto: Reuters

NATO se omluvilo za smrt afghánských civilistů, zemřely ženy i děti

  • 117
Velitel sil Severoatlantické aliance v Afghánistánu se v pátek omluvil za zabití civilistů během středečního leteckého úderu v provincii Lógar. Podle afghánského prezidenta zemřelo 18 lidí, mezi oběťmi byly také ženy a děti, které v místech úderu slavily svatbu.

NATO původně tvrdilo, že zahraniční koalice a afghánské síly požádaly o letecký úder poté, co se při honu na jednoho velitele fundamentalistického hnutí Tálibán ve vesnici v neklidném okrese Barakí Barak dostaly pod palbu.

Aliance tehdy uvedla, že při úderu byli zabiti ozbrojenci a že informace o civilních obětech nemá. Afghánský prezident Hamíd Karzáí později sdělil, že při incidentu zahynulo 18 civilistů.

Rodiny obětí NATO odškodní

Generál John Allen ve zprávě zveřejněné misí NATO v Afghánistánu podle agentury Reuters zopakoval, že afghánské a americké síly se při incidentu ve vsi dostaly pod palbu a že osoby skrývající se v budově vyzvaly, aby vyšly ven. Pak se ale "situace zkomplikovala a byli zabiti nevinní lidé".

Koaliční síly prý civilisty neviděly. Allen se omluvil Afgháncům a guvernérovi provincie a ujistili je, že NATO celou věc prošetří. Rodinám obětí prý Aliance nabídne odškodnění.

Podobné incidenty ústící ve smrt civilistů opakovaně zvyšují napětí mezi afghánskou vládou a zahraničními jednotkami. Za posledních pět let civilní ztráty v Afghánistánu podle dřívějších zpráv Reuters nepřetržitě rostly.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video