Vojáci v Afghánistánu

Vojáci v Afghánistánu | foto: AP

NATO a afghánské vládní síly čelí obvinění ze zabití 64 civilistů

  • 59
Guvernér afghánské provincie Kunar upozornil na to, že při společných operacích vládních afghánských sil a jednotek NATO přišlo o život za poslední čtyři dny 64 civilistů. Afghánský prezident Hamíd Karzáí hovoří o nejméně 50 civilních obětech, které mají na svědomí jednotky NATO.

Guvernér Fazlulláh Vahídí agentuře Reuters řekl, že 64 civilistů bylo zabito při pozemních a leteckých útocích v okresu Gházíabád.

V reakci na toto tvrzení mluvčí sil NATO řekl, že zprávy sdělovacích prostředků o možném zranění sedmi civilistů při těchto operacích se vyšetřují, ale že o údajné smrti civilistů nemá žádné informace.

Podle Hamída Karzáího bylo při operacích sil NATO v tomto okrese zabito zhruba 50 civilistů. Prezident "důrazně odsuzuje civilní ztráty způsobené pozemními a leteckými operacemi mezinárodních sil ... v provincii Kunar," uvádí se v prezidentově prohlášení.

Na místo byla vyslána vládní delegace, která tu má za úkol zjistit okolnosti těchto civilních ztrát.

Reuters předtím informoval, že při sobotním útoku na banku v Dželálábádu na východě Afghánistánu zahynulo 40 lidí a nejméně 70 jich utrpělo zranění.

K útoku se v sobotu přihlásilo povstalecké hnutí Taliban. Jeho příslušníci přepadli hlavní soukromou banku v zemi, která vyplácí mzdy policistů a vojáků oblečeni do uniforem pohraniční policie.

Podle původní bilance bylo obětí nejprve devět, pak 18. Mezi mrtvými a zraněnými jsou policisté, obyvatelé i zaměstnanci místní pobočky Kabulbank.

Násilí v Afghánistánu v posledním roce dosáhlo nejvyšší úrovně od roku 2001, kdy Spojenými státy vedená invaze svrhla vládu radikálního hnutí Taliban.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video