Podle agentury Reuters je jedním důvodem odkladu špatná meteorologická předpověď.

Podle agentury Reuters je jedním důvodem odkladu špatná meteorologická předpověď. | foto: Reuters

NASA odložila návrat Atlantisu. Zkoumá, zda se něco neutrhlo

  • 11
Zítřejší návrat raketoplánu Atlantis byl odložen. Na Floridě bude podle předpovědi špatné počasí. NASA také prověřuje, zda se něco neodtrhlo z nákladního prostoru. Raketoplán by měl přistát na Floridě ve čtvrtek dopoledne.

Americká kosmická loď se v neděli odpojila od Mezinárodní kosmické stanice (ISS). Její šestičlenná posádka tu strávila celkem šest dní, během kterých prováděla různé technické úpravy. - více zde

Návrat raketoplánu byl plánován na středeční poledne. Stroj měl dosednout v prostoru Kennedyho vesmírného centra na Floridě. Pracovníci americké NASA se však rozhodli přistání Atlantisu o den oddálit.

Podle agentury Reuters je jedním z důvodů odkladu špatná meteorologická předpověď. Jako druhý důvod se uvádí to, že odborníci si chtějí vyhradit dostatek času na to, aby prozkoumali neznámý tmavý předmět, který se pohybuje v blízkosti nákladního prostoru raketoplánu a mohl ze stroje vypadnout.

"Je to něco, s čím jsme nepočítali. Pečlivě se tím zabýváme," poznamenal mluvčí NASA Doug Peterson.

Dodal, že NASA nařídila posádce mít celou noc spuštěné vnější kamery, aby monitorovaly okolí raketoplánu. Nemělo by se však prý jednat o vážný problém, uvedla ČTK.

Pokud by povětrnostní podmínky nad Floridou nedovolily Atlantisu přistát ani ve čtvrtek, může se o to podle NASA pokusit opět v pátek, popřípadě využít záložní přistávací plochy v Kalifornii nebo Novém Mexiku.

Kosmického plavidlo by se mělo vrátit na Zem během čtvrtečního dopoledne.

Raketoplán Atlantis úspěšně završil svou misi na ISS. Astronauti tu instalovali několik složitých technických zařízení včetně chlače solárních panelů. - více zde

Na ISS vystřídá posádku amerického raketoplánu tým z ruského plavidla Sojuz, který v pondělí ráno odstartoval z kazašského Bajkonuru. Na jeho palubě cestovala i první kosmická turistka Anousheh Ansariová. - více zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video