NASA: Obličej na Marsu je obyčejný kopec

  • 4
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) rozprášil dohady o přítomnosti mimozemšťanů na Marsu. Spekulace o tom, že by na planetě sousedící se Zemí mohly žít bytosti podobné člověku, se rozpoutaly po zveřejnění snímku z roku 1976. Objekt z fotografie povrchu Marsu totiž někteří lidé považovali za tvář vytesanou mimozemšťany. Podle NASA jde však ve skutečnosti o prachobyčejný kopec.

Vesmírný úřad zveřejnil ve čtvrtek nový snímek povrchu planety s vysokým rozlišením, který potvrzuje, že tvář nevytvořila žádná mimozemská bytost.

NASA vyfotila útvar několikrát
Nová fotografie byla sondou Mars Global Surveyor pořízena ze vzdálenosti 450 kilometrů od slavného obličeje. Obrázek byl pak spojen s předešlým snímkem z loňského června a přenesen tak do třetí dimenze.

Tento snímek jasně ukázal kopec o rozměrech třikrát dva kilometry s výstupky a brázdami, které ani v nejmenším nepřipomínají lidskou tvář či jakýkoliv jiný známý živý organismus.

Dohady o obličeji NASA nekomentuje
NASA kromě nového dokumentu, který zveřejnila ve čtvrtek, znovu ukázala i fotografii z roku 1976, která je mnohem méně přesná a může vyvolávat dojem, že je na ní obličej.

Samotná agentura se nicméně vyvarovala jakýchkoli interpretací snímku a ponechává na každém člověku, aby si z něj vyvodil závěry.

Fotografie z roku 1976 vedla k vlně spekulací, televizních debat, knih a dokonce i natočení filmu Briana de Palmy "Mise na Mars".

Objekt z fotografie Marsu z roku 1976, který někteří považovali za tvář vytesanou mimozemšťany, je podle NASA ve skutečnosti prachobyčejný kopec (25. května 2001).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video