Marion Maréchal-Le Penová, Marine Le Penová a Florian Philippot. Tři hlavní...

Marion Maréchal-Le Penová, Marine Le Penová a Florian Philippot. Tři hlavní figury v čele Národní fronty. | foto: Profimedia.cz

Neteř Le Penové štěpí Národní frontu. Strana hledá zbraň na Fillona

  • 75
V nadcházejících prezidentských volbách ve Francii bude jedním z hlavních hráčů Marine Le Penová a její Národní fronta. Musí se však vypořádat s převahou republikánského kandidáta François Fillona. Straně v posledních dnech nepomáhají ani vnitřní rozepře, ve kterých se o slovo hlásí neteř Le Penové Marion.

Francie bude o novém obsazení Elysejského paláce rozhodovat na přelomu dubna a května 2017. Republikánská strana do nich vyšle hlavního favorita Françoise Fillona, socialisté se budou spoléhat na někdejšího premiéra Manuela Vallse (podrobnosti o jeho kandidatuře čtěte zde), za své hnutí En Marche! jde do voleb i oblíbený Emmanuel Macron (o jeho odchodu z vlády čtěte zde). Tito dva však hlavními vyzyvateli republikánského kandidáta zřejmě nebudou.

Fenomén Macron. Francouze uhranul reformátor, který sbalil profesorku

Největší šance se dávají předsedkyni Národní fronty Marine Le Penové. Ta v průzkumech figuruje s odstupem na druhém místě za Fillonem (výsledky dosavadních průzkumů najdete zde). Jednotu strany však v posledních týdnech nabourává její neteř Marion Maréchal-Le Penová. Do své tety a zkušenější sokyně se pustila kvůli rozdílným názorům na problematiku potratů i 35hodinovému pracovnímu týdnu.

Rozpory ve straně přicházejí ve chvíli, kdy Národní fronta musí hledat cestu, jak porazit Fillona. „Ve straně mají nyní dva zcela odlišné pohledy na to, jak se s ním vypořádat,“ sdělil serveru Politico politolog Joel Gombin, který dlouhodobě mapuje dění uvnitř Národní fronty.

Maréchal-Le Penová podle něj vidí ve Fillonovi strategickou hrozbu, protože republikánský politik cílí z velké části i na voliče Národní fronty, zejména v ekonomických otázkách. Prosazuje katolické hodnoty a blízko má také k Rusku.

Taktika proti Fillonovi

Viceprezident Národní fronty a vedoucí kampaně Le Penové Florian Philippot vidí situaci jinak. V nadvládě Fillona spatřuje příležitost, jak spojit příznivce zbytku politické scény.

Thatcherovec a nepřítel gayů. Republikán Fillon míří do čela Francie

Před Národní frontou zůstává rozhodnutí, zda se odklonit od svého programu směrem doprava či doleva. Zdá se, že euroskeptický Philippot zvolil druhou možnost a Fillona obviňuje z podpory chladnokrevného kapitalismu řízeného Evropskou komisí s cílem zničit sociální systém Francie. Příznivci z okruhu Maréchal-Le Penové volí pravicovou cestu. Argumentují tím, že Fillon má díky této politice úspěch.

Podle nejmenovaného člena strany je jen otázkou času, než se Maréchal-Le Penová a její příznivci přihlásí o větší roli ve straně. „Po roce 2017 už nebudeme moci pokračovat s podobnými rozpory uvnitř strany. Bude se muset hlasovat a uvidíme, kdo vyhraje,“ sdělil serveru Politico.

Štěpení Národní fronty?

Jeho slova potvrzuje i někdejší člen Národní fronty Guillaume Laroze, který ze strany odešel, protože byl terčem homofobních výhrůžek. Až 80 procent Národní fronty je podle něj na straně Maréchal-Le Penové a požaduje jasnější konzervativní program. Laroze tvrdí, že rozpory mohou vyústit až v rozštěpení strany na dva nezávislé politické subjekty.

Výhra Trumpa nahradí starý řád a mně pomůže ke zvolení, říká Le Penová

Marine Le Penová i přesto nadále spolupracuje s křídlem okolo Philippota. Před volbami se mimo některých ústupků směrem doleva zjevně pokusí udržet s Fillonem krok i ve „vlasteneckých opatřeních“. Před pár dny oznámila, že hodlá zakázat chození do školy dětem cizinců, kteří ve Francii pobývají neregulérně. Tímto krokem zjevně cílí na nacionálně smýšlející voliče.

„Nemám nic proti cizincům, ale říkám jim: ‚Přijedete-li do naší země, nečekejte, že si vás bude někdo brát na starost, pečovat o vás a vaše děti vzdělávat zdarma. Zábava skončila‘,“ prohlásila předsedkyně Národní fronty (více zde). V současnosti mají ve Francii všechny děti právo na bezplatné vzdělání bez ohledu na imigrační status rodičů. Neregulérní přistěhovalci mohou využívat bezplatné péče po třech měsících pobytu.

První kolo francouzských prezidentských voleb proběhne 23. dubna. Pokud žádný z kandidátů nezíská nadpoloviční většinu hlasů, utkají se dva nejúspěšnější uchazeči o Elysejský palác v druhém kole 7. května.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video