Herec Hanks měl být další obětí, řekl útočník. Na Pelosiho vzal předtím kladivo

  • 4
Muž, který v říjnu napadl manžela šéfky americké Sněmovny Reprezentantů Nancy Pelosiové z demokratické strany, chystal útoky i na další osobnosti. Jeden z jeho cílů měl být například herec Tom Hanks či guvernér Kalifornie Gavin Newsom. U soudu to ve středu uvedla policistka, která útočníka Davida DePapeho po zatčení vyslýchala. Předběžné slyšení rozhodne, zda DePape stane před soudem.

DePape čelí obvinění, že se vloupal do domu Pelosiové v San Francisku a napadl jejího muže, 82letého Paula Pelosiho, který spal. Útočník ho udeřil kladivem do hlavy.

Manžel političky musel následně podstoupit operaci kvůli fraktuře lebky, utrpěl také zranění paží a rukou. Demokratka Pelosiová v době útoku byla i se svou ochrankou ve Washingtonu. V případě odsouzení DePapeovi hrozí až 50 let za mřížemi.

Útočník se vloupal do domu Nancy Pelosiové. Nebyla doma, ale napadl jejího manžela

„Ve Washingtonu panuje zlo,“ řekl DePape během prvního výslechu, jehož nahrávka ve středu zazněla u soudu. Muž vypověděl, že chtěl zaútočit na Pelosiovou, protože „je druhá v pořadí na prezidentský úřad“. Úřady rovněž uvedly, že DePapeho přitahovaly konspirační teorii a svou výpravu do domu Pelosiových považoval za „sebevražednou misi“.

DePape byl ve čtvrtek u soudu v oranžovém vězeňském úboru. Znovu má před soudem stanout 28. prosince, kdy bude formálně obviněn.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video