Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Nad Kongem spadl letoun s jedním z nejbohatších Australanů. Nikdo nepřežil

  • 38
Z letiště v kamerunském Yaoundé v sobotu vzlétlo letadlo s jedenácti lidmi, mezi nimiž byl i jeden z nejbohatších Australanů Ken Talbot. Do Yangadou na severu Konžské republiky ale nedoletělo. Trosky stroje našli záchranáři v západoafrické Konžské republice.

Skupina, ve které bylo šest Australanů, dva Britové, dva Francouzi a jeden Američan, letěla na sever Konžské republiky obhlédnout jeden místní důl. Většina z nich totiž pracovala pro australskou těžební společnost Sundance Resources a v afrických státech Kamerun, Rovníková Guinea a Konžská republika měli jednat o těžbě železné rudy.

Řídicí věž se strojem ztratila kontakt asi hodinu po vzletu z kamerunského Yaoundé a záchranáři okamžitě spustili pátrací akci, do které byli zapojeni civilní experti i armáda. Trosky malého letadla Casa C-212 pak záchranáři objevili v Konžské republice. Smrt všech jedenácti pasažérů a členů posádky potvrdil kamerunský ministr komunikací Tchiroma Bakary.

V letadle byl i jeden z nejbohatších Australanů

Po letadle kromě vrtulníků a letadel z Konga a Kamerunu pátraly také francouzské jednotky v Gabonu. Úřady vyzvaly ke spolupráci i místní obyvatele. Letadlo podle kamerunských úřadů zmizelo v neprobádané oblasti charakteristické hustými pralesy. Pátrání navíc ztěžovaly mlhy.

Pomoc při pátrání slíbil i australský premiér Kevin Rudd a řekl, že záchranáři nenechají "kámen na kameni", aby skupinu objevili.

Na inspekci dolu mířili i prezident společnosti Geoff Wedlock a milionář Ken Talbot, jeden z ředitelů společnosti, který patří mezi nejbohatší Australany.

Město Yaoundé v Kamerunu

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video