Americká ústava zakazuje zvýhodňování jednoho náboženství. Ilustrační foto

Americká ústava zakazuje zvýhodňování jednoho náboženství. Ilustrační foto | foto: AP

Náctiletá ateistka zažalovala svoji školu, popudila ji modlitba na zdi

  • 603
Gymnázium v americkém státě Rhode Island na východě USA musí okamžitě odstranit křesťanskou modlitbu ze zdi. Podle soudu odporuje ústavnímu zákazu upřednostňování jednoho náboženství nad ostatními ve státních institucích. Na modlitbu si stěžovala šestnáctiletá studentka školy.

Nástěnná malba z roku 1963 na stěně gymnázia ve městě Cranston začíná slovy "Náš nebeský otče" a končí slovem "amen". Studentka Jessica Ahlquistová se jí ale ve svém ateistickém přesvědčení cítila dotčena a obrátila se k soudu.

Okresní soudce Ronald Lagueux odmítl tvrzení školy, že text v posluchárně je čistě světské povahy."Nemůže být diskuse o tom, že školní modlitba není ničím jiným než modlitbou, a to křesťanskou," uvedl Lagueux ve 40stránkovém posudku.

Ahlquistová řekla, že se jako ateistka cítila modlitbou vylučována ze společnosti, a školu obvinila z porušení ustanovení z prvního dodatku k americké ústavě o tom, že vláda nemůže upřednostňovat jedno náboženství.

Škola namítá, že nápis byl historickou připomínkou z doby založení gymnázia a nesloužil náboženskému účelu. Jeho cílem prý bylo podpoření hodnot, jako jsou poctivost, dobrosrdečnost, přátelství a sportovní duch. Zástupci školy a města bezprostředně po vynesení rozsudku nebyli rozhodnuti, zda se proti verdiktu odvolají.

Cranston, Rhode Island

Cranston, Rhode Island

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video