Z paluby zmizela kyslíková nádrž. Ta mohla vybuchnout, prorazit plášť trupu a vypadnout.

Z paluby zmizela kyslíková nádrž. Ta mohla vybuchnout, prorazit plášť trupu a vypadnout. | foto: Reuters

Na palubě „rozpáraného“ australského boeingu byli i Češi

  • 3
Češka Marie Tomčová prožila asi nejdramatičtější chvíle v životě. Seděla totiž v letadle, které kvůli díře v trupu muselo před dvěma dny nouzově přistát. "Ozvala se detonace, ochladilo se a kabinou létaly předměty," popsala. "Poklesl tlak, ze schránek vypadly kyslíkové přístroje."

Situace podle Tomčové připomínala scénu padajících letadel z katastrofického filmu. Z části letounu, kde byly děti, se ozýval pláč. "Ale hlavně, že jsme to přežili a neutrpěli žádné fyzické zranění," oddechla si žena. Spolu s ní byl v letadle ještě jeden Čech.

Letadlo Qantas Airways muselo před dvěma dny nouzově přistát ve filipínské Manile. Díru v trupu podle australských leteckých odobrníků nezpůsobil výbuch bomby, ale pravděpodobně kyslíková nádrž na palubě.

Pasažéři Boeingu 747 letícího na lince Londýn-Melbourne uslyšeli asi hodinu po startu v Hongkongu, kde měl stroj mezipřistání, silnou ránu ve spodní části stroje. V trupu letounu u pravého křídla se objevila díra o průměru tři metry.

Pilot poté se strojem z výšky 8 840 metrů rychle klesl a nouzově přistál v Manile. Letecká společnost uvedla, že nikdo z 364 cestujících a devatenácti členů posádky nebyl zraněn.

Vrchní vyšetřovatel australského úřadu pro dopravu a bezpečnost Neville Blyth dnes prohlásil, že testy, při nichž se zjišťuje přítomnost zbytků výbušniny, ukázaly, že v letadle žádná nebyla. Nic nezjistili ani speciálně vycvičení filipínští policejní psi, kteří prošli celým letadlem.

Z paluby ale zmizela kyslíková nádrž, která je součástí vybavení pro cestující a posádku pro případ nouze. Ta mohla vybuchnout, prorazit plášť trupu a vypadnout.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Boeing , Manila

Video