Výpravu horolezců zastihla cestou z nejtěžší hory světa lavina. Archivní snímek K2.

Výpravu horolezců zastihla cestou z nejtěžší hory světa lavina. Archivní snímek K2. | foto: Profimedia.cz

Na K2 lavina pohřbila výpravu horolezců

  • 60
Devět horolezců se nevrátí z mezinárodního výpravy na druhou nejvyšší horu světa K2 v pohoří Karakoram. Cestou z ní je smetla lavina, další jsou zatím nezvěstní. Do tábora se dostalo jen sedm lidí. Jde o nejtragičtější událost v historii hory.

Z mezinárodní výpravy se domů vrátí pouze její torzo, přesněji sedm horolezců. Devět jejich kolegů v pátek zasypala lavina poté, co zdolali nejtěžší horu světa. Stalo se tak podle dostupných údajů ve výši asi 8 tisíc metrů, již při sestupu skupiny z vrcholu vysokého 8 611 m.

Ve skupině, která zůstala pod sněhovou masou, byli horolezci z Koreje, Nizozemska, Norska, Irska a Francie, údajně i Srb. Podle prvních informací střet s lavinou nepřežili čtyři lidé, v neděli ráno ale dorazily informace o dalších.

"Jména mrtvých neznáme, ale víme, že zemřeli jeden Nizozemec, Nor a Francouz," uvedl Muhamad Akram, představitel pákistánské Adventure Foundation zajišťující výstupy do tamního Himaláje.

Zprávy o tragédii do tábora výpravy přinesli horolezci, kteří lavině unikli.

K neštěstí došlo ve chvíli, kdy se za pěkného počasí ulomil kus ledu těsně pod vrcholem hory K2 v oblasti známé jako Bottleneck ve výšce 8200 metrů, už v takzvané zóně smrti, a strhl sebou několik horolezců i jejich jistící lana.

Další možná vyrazí hledat vrtulník
Na vrchol v té době stoupalo, nebo z něho sestupovalo 20 až 25 horolezců v osmi skupinkách, byla mezi nimi i korejská expedice. O život přišlo pět jejích členů, tři Korejci a dva Nepálci, dalším šesti osobám se podařilo dorazit do níže položeného tábora.

Podle mluvčího pákistánské armády Farúka Firuze se horolezci stále ještě vracejí do táborů. Armáda zvažuje, zda má navzdory riziku poslat k vrcholku hory záchranný vrtulník.

"Stále o tom diskutujeme, protože místo, kde k neštěstí došlo, je velmi vysoko," řekl. Záchranáři tam podle něho mohou z vrtulníku vyhodit léky a potraviny, ale cokoliv dalšího by pro ně bylo velmi obtížné.

V srpnu 1995 si K2 vysoká 8611 metrů vyžádala šest lidských životů, část z nich se zřítila a část se ztratila v bouři. Celkem na hoře přišlo o život více než 70 horolezců, značná část z nich právě v oblasti Bottleneck.

Slavný italský horolezec Reinhold Messner K2 překřtil na "horu hor". Co se počtu mrtvých týče, není ve statistikách na prvním místě. Nicméně šance, že horolezci přijdou o život během sestupu z jejího vrcholu, jsou vyšší než na jiných horských velikánech.

Loni na tuto horu vylezl teprve druhý Čech v historii. Stal se jím Libor Uher a po návratu vedoucí jeho výpravy o tomto výkonu vydal knihu. - čtěte Horolezec Sulovský vydal knihu o výstupu na K2

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video