Giuliani skončil mezi republikány na Floridě až třetí.

Giuliani skončil mezi republikány na Floridě až třetí. | foto: Reuters

Na Floridě vyhráli McCain a Clintonová, Giuliani asi ohlásí konec

  • 32
Republikánský kandidát na prezidenta USA Rudy Giuliani zřejmě vzdá boj o Bílý dům. Exstarosta New Yorku neuspěl v republikánských primárkách na Floridě, byl až třetí. Vyhrál senátor John McCain, u demokratů uspěla Hillary Clintonová.

Rudolph Giuliani přitom na Floridu, čtvrtý nejlidnatější stát USA, hodně sázel. Předchozí kola volebního klání v podstatě vynechal − včetně důležitých úvodních soubojů v Iowě a New Hampshiru − a spoléhal na vítězství ve velkých státech. První měla být Florida, další měly následovat na takzvané "super úterý" 5. února, kdy se primárky a volební shromáždění konají ve více než dvaceti státech. - více zde

Celonárodní průzkumy mu dlouho nahrávaly, vyhříval se na přední příčce. Teď se ale situace změnila. Giuliani získal ve floridských primárkách jen 15 procent hlasů, vítěz John McCain 36 procent. Druhý Mitt Romney dostal hlasy od 31 procent republikánských voličů. Z Giulianiho štábu pak pronikly zprávy, že někdejší starosta největšího amerického města ještě dnes ukončí kampaň ukončí a podpoří Johna McCaina.

Ve vystoupení před svými stoupenci v Orlandu takové záměry sice nenastínil, ale většinu proslovu hovořil o své kampani v minulém čase. "Vedli jsme povznášející kampaň," řekl. "Nevyhrajete vždy, ale můžete se vždy snažit dělat to správně," dodal.

U voličů demokratů uspěla senátorka Hillary Clintonová s padesáti procenty hlasů před Barackem Obamou, který získal 33 procent. Třetí John Edwards dostal 14 procent. Výsledky demokratických primárek se však do celostátního nominačního souboje nezapočítávají. Florida totiž posunula termín primárek před 5. únor, za což ji vedení strany potrestalo: na celonárodním stranickém sjezdu koncem srpna v Denveru nebude mít Florida žádného delegáta.

SPECIÁL iDNES.cz: Souboj o Bílý dům

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video