Vězně v USA zaživa sežraly štěnice, tvrdí právník. Rodina žádá vyšetřování

  • 74
Američana Lashawna Thompsona, který zemřel ve vězeňské cele v Atlantě, zaživa sežraly štěnice. Alespoň to tvrdí právník jeho rodiny. Po třech měsících výkonu trestu ho nalezli mrtvého v jeho cele pokrytého štěnicemi a jiným hmyzem. Vedení věznice zahájilo vyšetřování případu, uznalo její zoufalý stav z důvodu přeplněnosti.

Podle zprávy soudního lékaře, kterou poskytla Thompsonova rodina, nalezli 35letého Lashawna Thompsona 13. září 2022 mrtvého ve vězení okresu Fulton v Atlantě. Podle právníka rodiny ho zatkli 12. června 2022 za přestupek lehkého ublížení na zdraví a poté, co u něj byly zjištěny psychické problémy, ho umístili na psychiatrické oddělení věznice.

O tři měsíce později ho nalezli ve jeho cele bez reakce, pokrytého něčím, co záznamy popisují jako „vážné zamoření štěnicemi“. Cela byla tak špinavá, že pracovník, který do ní vstoupil, na sobě musel mít ochranný oblek, uvedl deník Washington Post.

Fotografie zveřejněné spolu s tiskovým prohlášením rodiny zachycovaly Thompsonův obličej, krk a horní část těla pokryté ranami a mrtvým hmyzem přilepeným na obličeji. Vězeňské záznamy uváděly, že příčinu smrti soudní lékař zatím neurčil.

Podle právníka rodiny vězeňské záznamy ukazují, že policisté a zdravotnický personál si všimli, že se panu Thompsonovi zhoršuje stav, ale neposkytli mu žádnou pomoc.

„Fotografie přiložené k tomuto sdělení ukazují, že vězeňská cela, v níž byl pan Thompson umístěn, nebyla vhodná ani pro zvíře,“ píše se u jednoho z Twitterových profilů, které se věnují Lashawnově smrti.

Thompsonova rodina nyní požaduje uzavření a rekonstrukci celé věznice a také zahájení trestního řízení ve věci jeho smrti. „Lashawn si to nezasloužil,“ komentoval případ Thompsonův bratr.

Úřad šerifa okresu Fulton, který věznici spravuje, v pátečním prohlášení uvedl, že šerif zahájil vyšetřování okolností Thompsonova úmrtí a že kromě jiných kroků bylo schváleno dalších 500 000 dolarů na řešení zamoření věznice Fulton County štěnicemi, vešmi a další havětí.

O problémech s podmínkami ve věznici v okrese Fulton se hovořilo již dříve. V loňském roce šerif při žádosti o dodatečné financování sdělil komisi okresu Fulton, že 428 vězňů spí na podlaze kvůli přeplněnosti.


Video