Letadlo bylo uneseno krátce po startu z letiště v provincii Dárfúr. Ilustrační foto

Letadlo bylo uneseno krátce po startu z letiště v provincii Dárfúr. Ilustrační foto | foto: iDNES.cz

Muž s nožem unesl v Súdánu letadlo, přistálo v Libyi

  • 5
Ozbrojený muž unesl nad Súdánem dopravní letadlo. Informovala o tom bez dalších podrobností televizní stanice Al-Džazíra. Podle informací letecké společnosti bylo na palubě stroje pětadevadesát cestujících. Únoscem je zřejmě Súdánec.

Letadlo Boeing 737 súdánské letecké společnosti Sun Air bylo uneseno krátce po startu z letiště ve městě Njala v provincii Dárfúr. Podle agentury AFP přistálo v Libyjské poušti u oázy Kufra.

"Odstartovalo z Njaly v 16:40 místního času (15:40 SELČ) a letělo do Chartúmu. Po dvaceti minutách letu pilot oznámil řídící věži v Njale, že letadlo bylo odkloněno z trasy a směřuje do Tripolisu v Libyi," řekl AFP nejmenovaný zdroj ze společnosti Sun Air.

Únosce prý použil jako zbraň nůž. Původně mělo unesené letadlo přistát v Káhiře, egyptské úřady to ale posádce nedovolily.

Stroj, kterému docházelo palivo, pak zamířil na letiště v Libyi. Zástupce letiště v Chartúmu potvrdil BBC, že na palubě bylo pětadevadesát cestujících.

Rebelové na palubě
Na palubě letadla měli být tři představitelé jedné z frakcí povstaleckého Súdánského osvobozeneckého hnutí (SLM), které podle svého programu usiluje o demokratický sjednocený Súdán, uvedla agentura Reuters.

Přítomnost tří představitelů SLM v uneseném letadle potvrdil i nejmenovaný představitel ozbrojené složky tohoto hnutí, Súdánské osvobozenecké armády (SLA). Prohlásil, že únos je odpovědí na pondělní útok vládních sil na uprchlický tábor Kalma v Dárfúru, kde vojáci zastřelili přes tři desítky lidí.

V Dárfúru zuří povstání proti vládě v Chartúmu už od roku 2003. Humanitární krize v tomto regionu zasáhla čtyři miliony lidí. Ozbrojený konflikt si podle OSN dosud vyžádal přes 300 tisíc mrtvých a vyhnal z domovů přes dva miliony lidí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Boeing , nůž

Video