Izzat Ibráhím Dúrí byl na šestém místě hledaných Iráčanů.

Izzat Ibráhím Dúrí byl na šestém místě hledaných Iráčanů. | foto: Reuters

Muž číslo dvě Saddámova režimu zemřel

  • 17
Bývalá pravá ruka Saddáma Husajna, hledaný Izzat Ibráhím Dúrí, je po smrti. Zřejmě podlehl leukémii. Američané na jeho hlavu vypsali odměnu deset milionů dolarů. Podezřívali ho z financování iráckého odboje.

Dvaašedesátiletý Saddámův pobočník se potýkal s leukémií. V poslední době se jeho zdravotní stav údajně horšil. Jeho smrt ohlásila televize Al-Arabíja s odvoláním na prohlášení bývalé vládní strany Baas.

Izzat Ibráhím Dúrí figuroval na šestém místě amerického seznamu nejhledanějších iráckých zločinců.

V době spojenecké invazi do Iráku si převedl finance na konta v Sýrií. Američané ho podezřívali, že za ně verbuje nové členy pro irácké ozbrojence. Podařilo se jim dopadnout některé členy Dúrího rodiny, sám prominent však dosud unikal.

Dúrí se nechvalně proslavil již v osmdesátých letech. Byl jedním z mužů, kteří rozhodli o vyhlazení Kurdů chemickými zbraněmi. Za spojenecké invaze vedl Saddámova vojska ve středním Iráku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video