Americký „Mullet“ festival 2021

Americký „Mullet“ festival 2021 | foto: Profimedia.cz

Mullet se vrací. Populární „deku“ na hlavě mají v oblibě pravicoví Američané

  • 86
Mullet, populární účes 70. a 80. let, zažívá ve Spojených státech renesanci. Američané si sestřih oblíbili během pandemie covidu-19, v té době začala v zemi také soutěž o nejlepší dětský mullet. Pro účastníky soutěže představuje účes symbol Ameriky i životní styl, píše týdeník The Economist.

Když vítr zavane na mullet tříletého Elieho Powella ze správného úhlu, jeho matka říká, že je možné slyšet hrát národní hymnu a v dálce krákorat bělohlavé orly. Pro Eastona Klinka je účes symbolem „247 let toho nejlepšího z Ameriky“, stejně jako barbecue a velká auta. Brantley Kirwin zase své kadeře natřásá na koncertech a bude vám vyprávět o své lásce k armádě. To jsou jen někteří ze soutěžících, všichni mladší 12 let, kteří se utkali v soutěži o nejlepší dětský mullet Spojených států, píše The Economist.

Netradiční sestřihy svedly dohromady americké děti z Havajských ostrovů i předměstí Nashvillu; holky ve školkách po celé zemi po nich prý pálí jako divé. Společně v rámci soutěže vybralo 25 soutěžících 125 000 dolarů (asi 2,8 milionu korun) pro charitu podporující zraněné válečné veterány. Mnoho z účastníků má samo příbuzného v uniformě.

Účes „na Jágra“ se vrací do módy. Jak šel čas s kontroverzním mulletem?

Soutěž, která se koná také v kategoriích pro teenagery, muže a ženy, začala během pandemie covidu-19, když se znovu otevřela kadeřnictví a mullet „se přiřítil zpátky“, popsal zakladatel soutěže Kevin Begola, který je sám skoro úplně plešatý.

Pro mnohé nejde jen o účes, ale i o životní styl. Členové facebookové skupiny „Mullet, co mi změnil život“ říkají, že si v mulletové komunitě našli přátele na celý život. Jeden z nových mladých členů popsal, že mu účes dodal odvahu postavit se těm, kteří ho ve škole šikanovali.

Nosili jste někdy mullet?

celkem hlasů: 851
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 sobota 2. září 2023. Anketa je uzavřena.

Účes si jako svůj národní přivlastňují Australané. Přesto móda ve stylu „vpředu byznys, vzadu párty“ má dlouhou historii i v Americe. Koncem 18. století jeden z amerických „otců zakladatelů“ Benjamin Franklin údajně použil svůj „skullet“, tedy plešatý mullet (z anglického skull = lebka, pozn. red), aby přesvědčil Francouze k investicím do nového a neotřelého národa.

O desítky let později si náčelník Josef (Chief Joseph) z indiánského kmene Nez Percé oblékl pletený mullet na protest proti konvenčnímu stylu misionářů, kteří uzmuli půdu jeho lidu.

OBRAZEM: Limahl i Agassi. Výzkum ocenil vyznavače střihu „na Jágra“

V moderní době můžeme hovořit o renesanci v 70. letech minulého století. Glamrockovému zpěvákovi Davidu Bowiemu se na hlavě poprvé objevil mullet v barvě zlaté rybky ve stejném roce, kdy otevřeně promluvil o své sexualitě. Pohlavní obojetnost účesu byla vnímána jako popření genderových norem.

Na slavné fotografii z vězení jej měla také herečka Jane Fondová, která se ocitla na černé listině Hollywoodu kvůli svým protestům proti válce ve Vietnamu. V 80. letech mullet zpopularizovali také Cher, Prince nebo Tina Turnerová. Islámští vůdci v Íránu později účes zakázali v rámci snah očistit svoji zemi od „dekadentních“ západních stylů.

V posledních letech byl mezi Američany mullet nejtypičtější pro těžaře nebo řidiče kamionů. A i když zůstává populární i v LGBT komunitě, stává se nyní symbolem pravicového „nonkonformismu“, a stejně jako biblickému Samsonovi dávaly jeho kadeře sílu, i mullet má určitou auru.

27. února 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video