Letadlo u Mount Everestu narazilo při startu do vrtulníku. Tři lidé zemřeli

  • 76
Nejméně tři oběti na životech si v neděli vyžádala nehoda letadla české výroby, které při startu na letišti poblíž hory Mount Everest narazilo do stojící helikoptéry. Další čtyři lidé byli zraněni, napsala agentura AP s odvoláním na tamní letecké úřady. Mezi mrtvými je pilot a dva policisté, kteří stáli u vrtulníku.

Stroj L-410 společnosti Summit Air mířil z města Lukla do nepálské metropole Káthmándú, když při startu ráno místního času narazilo do vrtulníku aerolinek Manang Air. Podle zástupce leteckých úřadů letoun dostal na rozjezdové dráze smyk. 

Zranění byli převezeni helikoptérou do nemocnice v Káthmándú, uvedl zástupce nepálské policie. Záchranáři také zabránili požáru, který na letišti hrozil kvůli úniku paliva z poškozených strojů. Vyšetřovatelé nyní pátrají po příčinách nehody.

Oba stroje vlastní soukromé aerolinky, které přepravují především turisty do odlehlých oblastí. Všichni čtyři pasažéři letadla a steward Summit Air byli při nehodě zraněni, podle úřadů však mimo ohrožení života.

Nepálské úřady nyní na letišti v Lukle, které je hlavní dopravní branou k Mount Everestu, uzavřely provoz.

Letiště se nachází v nadmořské výšce 2 845 metrů nad mořem a je považováno za nejnebezpečnější leteckých přístav na světě, zejména kvůli krátké přistávací dráze a obtížnému přístupu. Létat z něj mohou pouze vrtulníky a malá letadla. Piloti musejí být pro tuto ranvej speciálně proškolení.

Stroj L-410 byl vyvinut ještě v době Československa a dodnes ho vyrábí letecký závod v Kunovicích. Letoun je vybaven dvěma turbovrtulovými motory, pojme až 19 cestujících a je určen pro regionální dopravu.

Na letišti panují těžké podmínky pro vzlétání i přistávání:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video