Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Moskva obviňuje Českou republiku z podpory čečenských teroristů

  18:47
- Ruské ministerstvo zahraničí ve svém tiskovém prohlášení obvinilo Českou republiku, že nadále horlivě podporuje separatistické a teroristické síly v Čečensku a zároveň naznačilo, že tato skutečnost by mohla mít dopad na rusko-české vztahy.
Prohlášení reaguje na pondělní nótu českého ministerstva zahraničí, která odpovídala na protest ruské strany v souvislosti s nedávným přijetím čečenského představitele v České republice.

"Praha si musí jasně uvědomit, že orientace na vměšování do vnitřních záležitostí Ruské federace je nejen nepřátelským a

České ministerstvo zahraničí zdůraznilo, že Česká republika uznává a podporuje územní celistvost Ruska, nicméně upozornilo, že postup ruských sil v Čečensku již není pouze vnitřní věcí Ruské federace, neboť při něm dochází k rozsáhlému a opakovanému porušování lidských práv a k utrpení civilistů. Praha zároveň označila čečenský konflikt za jeden z naléhavých problémů euroatlantického prostoru, který Českou republiku nemůže nezajímat i s ohledem na její přátelské vztahy s Ruskem.
Ruské prohlášení připomíná, že v souladu s ruskou ústavou jsou zahraniční politika a mezinárodní vztahy Ruska výsadou federace. Ruské regiony nejsou subjekty mezinárodního práva a nemohou mít vlastní zahraniční politiku a kontakty s orgány státní moci cizích států pak mohou udržovat pouze se souhlasem vlády Ruské federace.
ktem, ale i aktem nevděčným. Doporučujeme seriózně promyslet veškerou hloubku důsledků takové orientace pro rusko-české vztahy," uvádí se v ruském prohlášení.

Na předchozí ruské protesty vyvolané kontakty čečenské reprezentace s českými představiteli reagovala Praha v pondělí nótou, v níž odmítla, že by takové kontakty byly nepřátelským aktem vůči Rusku.

Zástupce českého velvyslanectví v Moskvě uvedl, že zastupitelský úřad nebyl o  ruském prohlášení oficiálně informován. Ruské ministerstvo zahraničí své stanovisko zveřejnilo prostřednictvím ruských sdělovacích prostředků a rovněž prostřednictvím svého úřadu v Praze.

Ministerstvo odmítá protesty Ruska

České ministerstvo zahraničí odmítá protestní nótu Ruska týkající se přijetí čečenského představitele Iljase Achmadova oficiálními činiteli v Praze. "Achmadov je člen čečenské administrativy jmenovaný řádně zvoleným prezidentem a kontakt s ním neznamená zpochybnění teritoriální celistvosti Ruska," namítl mluvčí resortu Aleš Pospíšil.

Moskva ovšem hodnotí Achmadovovu cestu do Prahy a setkání, která se tam uskutečnila, jako "hrubé vměšování do vnitřních záležitostí Ruska a faktické napomáhání teroristům, kteří se usadili na území Čečenska, tedy na území subjektu Ruské federace".

Čečenský ministr zahraničí se v Praze mimo jiné sešel se senátorem Michaelem Žantovským, vyšším úředníkem českého ministerstva zahraničí a s poradcem českého prezidenta.

"Praha navzdory svým prohlášením o úsilí aktivně rozvíjet styky s Ruskou federací nemůže nechápat, že po podobných projevech nepřátelství bude následovat adekvátní reakce z ruské strany," zdůrazňuje se v nótě, která byla  předána na ruském ministerstvu zahraničí do rukou českého rady-vyslance Františka Masopusta.

V prohlášení se zároveň upozorňuje, že Moskva vyvodí z této události veškeré nezbytné závěry ohledně svých dalších vztahů s Českou republikou.

Mluvčí resortu Pospíšil přiznal, že ministerstvo překvapila razance ruské protestní nóty.

Návštěvu ministra zahraničních věcí Čečenska Iljase Achmadova, která se konala za přísných bezpečnostních opatření, česká státní správa naprosto ignorovala. Achmadov přijal pozvaní humanitární organizace Člověk v tísni při České televizi, aby vysvětlil postoj čečenské stany ke konfliktu na Kavkaze. Ministerstvo zahraničních věcí však nechtělo být s návštěvou Iljase Achmadova spojováno: "Pražská návštěva pana Achmadova je plně v režii Nadace Člověk v tísni při České televizi a jde absolutně mimo ministerstvo zahraničních věci, uvedl  mluvčí ministerstva Jan Pospíšil.

"Se členem čečenské administrativy, která byla jmenována prezidentem Maschadovem, zvoleným pod dohledem mezinárodního společenství, se český diplomat-odborník sešel ke krátkému rozhovoru na půdě rozhlasové stanice, kam byl pozván nevládní organizací. Nevíme, proč by toto měl být důvod ke změně politiky Ruské federace vůči České republice. Naše politika vůči Rusku se nemění, my teritoriální integritu Ruské federace nezpochybňujeme, byť vůči způsobu řešení konfliktu na Kavkaze můžeme být jakkoli kritičtí," řekl Pospíšil.

Ministr zahraničí Čečenska Iljas Achmadov při návštěvé Prahy.

Ministr zahraničí Čečenska Iljas Achmadov na tiskové konferenci ve Svobodné Evropě.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Doba míru je pryč, říká poradce premiéra Pojar

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Vedení TOP 09 jedná o ministrovi. Dorazil Tuleja, pozice ve vládě ho zajímá

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  8:04

Vedení TOP 09 rozhoduje o kandidátovi na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Helenu...

Při přestřelce s hledaným mužem v USA zemřeli tři policisté

30. dubna 2024  7:02

Život tří policistů si vyžádala přestřelka s hledaným mužem, která se odehrála v pondělí v...

V Kaprunu zemřel šestašedesátiletý Čech. Na sjezdovce se srazil s dalším lyžařem

30. dubna 2024  6:45

Při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun zahynul v pondělí 66letý Čech. Nepřežil čelní...

Hamás chystá odpověď na návrh příměří, Biden mluvil s lídry Egypta a Kataru

30. dubna 2024  6:24

Americký prezident Joe Biden v pondělí večer telefonicky hovořil s egyptským prezidentem Abdal...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...