Ruští komunisté čekají ve frontě před Leninovým mauzoleem. (22. dubna 2010) | foto: AP

Žhář se pokusil zapálit Leninovo mauzoleum, zadrželi ho krátce po činu

  • 51
Zapálit mauzoleum V. I. Lenina v Moskvě se pokusil sedmatřicetiletý muž z Čity na dálném východě. Zápalnou lahev s molotovovým koktejlem hodil proti budově, kde leží nabalzamované tělo vůdce bolševické revoluce. Žháře obratem zadržela moskevská policie, informovala dnes ruská média. Motiv útočníka není znám.

„Incident se odehrál o den dříve, okolo 22:00 hodiny (asi 21:00 SELČ). Nepřiměřeně se chovající muž přišel k Leninově mauzoleu a vrhl po něm láhev se zápalnou směsí. Ke vznícení nedošlo. Strážci zákona výtržníka pohotově zadrželi,“ uvedla policie podle státní agentury TASS. Muž byl obviněn, že neuposlechl pokynů policisty, a úřady zvažují, zda jej neobviní z trestného činu výtržnictví.

Zadržený muž, sedmatřicetiletý Konstantin Stačukov z Čity na ruském Dálném východě, má právě dnes narozeniny, ale není zřejmé, nakolik tato skutečnost může souviset s tím, co se stalo, napsal server Meduza s odvoláním na informace ze sociálních sítí.

Mauzoleum na Rudém náměstí v centru Moskvy se terčem útoků stalo opakovaně. Nejkrvavější byl sebevražedný atentát z 1. září 1973, podniknutý na zahájení školního roku, kdy mauzoleum bylo plné školáků.

Muž, který zůstává dodnes neznámý, odpálil výbušninu skrytou pod oděvem. O život kromě atentátníka přišli další dva lidé - manželé z Astrachaně, kteří šli za ním - a pět osob, včetně čtyř školáků, utrpělo zranění. Mumie za neprůstřelným sklem vyvázla nepoškozena. Z teroristy zbyla ruka a kus hlavy. Vyšetřování brzy skončilo ve slepé uličce. O totožnosti a motivech útočníka se dodnes nic neví, napsala na 45. výročí útoku BBC na svém ruskojazyčném webu.

Umělci polili Leninovo mauzoleum svěcenou vodou. Vstávej a zmiz, volali

V listopadu 2010 jistý muž vrhl po mauzoleu ruličku toaletního papíru. V lednu 2015 dvě aktivistky umělecké skupiny pokropily mauzoleum svěcenou vodou a křičely: „Vstávej a táhni!“

,

Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politika odvezli do nemocnice.

Video