Moskvané demonstrují. Bojí se, že Putin vrátí Japonsku Kurilské ostrovy

  • 185
Několik stovek lidí v Moskvě demonstrovalo proti údajným plánům vrátit Japonsku sporné jihokurilské ostrovy. Těch se Sovětský svaz zmocnil na konci druhé světové války. Účastníci protestů patřili většinou do řad přívrženců levicové a nacionalistické opozice.

„Kurily jsou naše,“ skandovali účastníci povolené akce, jejichž počet zpravodaj BBC odhadl mezi 500 až 1 500. Demonstranti si s sebou přinesli transparenty s nápisy jako „Kuril se nevzdáme“ a „Japonsko prohrálo válku“.

„Jakákoliv zmínka o předání Kuril není ničím jiným než zradou. Dneska se vzdáme Kuril a zítra Krymu,“ prohlásil jeden z řečníků Igor Skurlatov, informovala agentura Reuters. Mezi řečníky byl podle BBC i někdejší vůdce proruských povstalců z východu Ukrajiny Igor Strelkov či pravoslavný prelát Vsevolod Čaplin, podle kterého Kurily chtějí zaprodat političtí sektáři. Vrcholem akce byla výzva k odstoupení vlády.

„Dáme raději Putina než Kurily,“ zdůraznil vůdce opozičního hnutí Levá fronta Sergej Udalcov, podle kterého asi dvě tisícovky účastníků na závěr zazpívaly sovětskou píseň Svatá válka. Ta pochází z roku 1941 a začíná verši „Vstavaj, strana ogromnaja, vstavaj na smertnyj boj!“ Policie podle něj ještě před akcí zatkla dva až tři lidi, kteří vykřikovali nacionalistická hesla.

V úterý se mají znovu sejít nejvyšší představitelé obou zemí Vladimir Putin a Šinzó Abe, aby jednali o dosud chybějící mírové smlouvě, jejímuž uzavření brání spor o svrchovanost nad jihokurilskými ostrovy Kunašir, Iturup a Šikotan a ostrůvky Habomaj. Nehostinné, nerovnoměrně osídlené ostrovy se skromnou vegetací a subarktickým klimatem Japonsko označuje za „severní teritorium“ a tvrdí, že je Rusko „okupuje“. Z Moskvy naopak zaznívá, že tím Tokio zpochybňuje výsledky druhé světové války.

Kurilské ostrovy patří Rusku, přičemž jejich jižní část (Kunaširi, Iturup, Šikotan a Habomajské ostrovy) jsou nárokovány Japonskem.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video