Fiasko ruské Luny budí posměch. Motor „nezhasl“ včas, stejně jako Putin

  • 80
V sobotu se ruský lunární modul Luna-25 zřítil nekontrolovaně na povrch Měsíce a přestal existovat. Fiaskem Rusů, jejichž let měl navázat na poslední lunární misi Sovětského svazu z roku 1976, se baví celý internet.

Déle, než měl

Ruský modul letěl déle, než měl, a srazil se s povrchem Měsíce. Internetoví vtipálci tuto situaci přirovnávají k příliš dlouhé vládě a rádoby práci ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Příčiny kolapsu modulu Luna: Motor, který nezhasl včas a běžel o 43 sekund déle. Příčiny kolapsu budoucnosti Ruska: Prezident, který neodešel včas a ‚pracoval‘ o 20 let déle,“ stojí na meme, na němž se budoucnost Ruské federace potápí spolu s Putinem.

Rozzuřený Prigožin

„Šojgu, Gerasimov,“ povolává Prigožin na kobereček náčelníka generálního štábu ozbrojených sil Ruské federace Valerije Gerasimova a ruského ministra obrany Sergeje Šojgua. „Kde je Luna-25?“ ptá se vztekle šéf ruské žoldnéřské skupiny Jevgenij Prigožin.

Ten už téměř od počátku války kritizoval Šojgua za špatné vedení války. Mluvil o něm jako o zkorumpovaném a nekompetentním. Kriticky se Prigožin vyjadřoval i na adresu Gerasimova.

Podle amerických zpravodajských zdrojů navíc Prigožin plánoval před svou červencovou vzpourou zajmout právě tyto dva vlivné ruské muže. Selhal ale, a i to podle nich mohla být jedna z příčin, proč jeho vzpoura trvala pouhých 36 hodin.

Ukrajinci vyvážejí nepořádek

„Objevila se poslední fotografie modulu Luna-25,“ stojí na dalším meme, na němž už si modul z povrchu Měsíce vítězoslavně odváží ukrajinský traktor.

Ukrajinci si tak pomyslně do své sbírky přidávají další torzo ruské „zbraně“. Největší sbírka vznikla minulý rok v srpnu v Kyjevu. K 31. výročí vzniku samostatného státu si tehdy Ukrajina nadělila přehlídku zničené ruské vojenské techniky. Dodnes se nachází na hlavním kyjevském bulváru Chreščatyk.

„Fuck Putin“

Mimozemská rodinka obývající Měsíc si poklidně sedí u sobotního odpoledního vysílání, když tu najednou se z nepropočtené oběžné dráhy zřítí podivný předmět s ruskou vlaječkou.

Obdobnou situaci, ovšem reálnou a mnohem vážnější, zažívají Ukrajinci na denní bázi. V takových chvílích zní kromě „Válečná lodi, jdi do prdele!“ také „Fuck Putin“. Právě tímto slovním spojením počastovala trosky lunárního modulu i mimozemská rodina na jednom z meme.

Zhroucený vědátor

„Nevím, zavřel se tam a sedí tam už třetí den, existuje tedy Měsíc? Byla už vesmírná operace dokončena?“ ptá se zmateně vědátor na obrázku, jež nezdařený let připodobňuje k „ruské speciální operaci“. Tak Rusové válku nazývají, nebo alespoň nazývali.

V červnu tohoto roku totiž zahraniční média informovala o tom, že Putin už sám od speciální operace upouští, a čím dál častěji volí slovo „válka“. Zhroucený vědátor z virálního obrázku navíc komicky připomíná devadesátiletého akademika a výzkumníka Michaila Marova, kterého museli krátce po havárii modulu hospitalizovat.

Stanice Luna

Podle některých lidí požádal Roskosmos Putinovu administrativu, aby zakázala propagandistům šířit kritické materiály o selhání vesmírného programu Luna-25. „A nebo můžete dokonce předstírat, že se vůbec nic nestalo,“ doplňuje další internetový vtipálek. Text na snímků pak říká: “Středisko řízení letu stanice Luna-25".


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video