Nákladní loď (Ilustrační foto)

Nákladní loď (Ilustrační foto) | foto: AP

Místo buldozerů mířily do Konga severokorejské součástky pro tanky

  • 22
Severokorejská firma vypravila do afrického Konga kontejnery, jejichž obsahem měly být podle dokumentů součástky pro buldozery. Francouzští námořníci ale upozornili, že s nákladem není všechno v pořádku. Úřady pak odhalily, že do střední Afriky putovaly součástky sovětských tanků.

Citlivý náklad se dostal na loď v Číně a v Malajsii pak byl přeložen na francouzské plavidlo, které ho mělo dopravit do Afriky. Náklad doprovázely dokumenty, které tvrdily, že jsou na palubě součástky pro buldozery.

Na podezřelé kontejnery upozornila francouzská posádka lodi. Úřady v Jižní Africe potom v dopise upozornily OSN, že náklad patrně porušuje rezoluci Rady bezpečnosti OSN 1874, která KLDR zakazuje vyvážet jakékoli zbraně. (o rezoluci OSN 1874 čtěte více zde)

Na palubě byly tanky sovětské výroby

Kontejnery ukrývaly součástky pro vojenské tanky T-54 nebo T-55, které na konci čtyřicátých a počátku padesátých let vyráběl Sovětský svaz. Technologií na jejich výrobu ale posléze disponovaly i další spřátelené země.

Režim Kim Čong-ila se snaží prodejem zbraní především získat zahraniční měnu. Kongo je totálně zdecimovanou zemí po občanské válce, kterou stále zmítá napětí mezi metropolí Brazzaville a přístavním městem Pointe Noire.

Severní Korea se snaží vyvézt zbraně především do "spřátelených" režimů v Barmě nebo Íránu. V prosinci zadrželi Thajci na letišti v Bangkoku 35 tun zbraní z KLDR, které mířily zřejmě do Íránu. (více o zbraních KLDR v Thajsku čtěte zde)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video