Ministr vyloučil jednání s únosci

Pákistánský ministr vnitra Muínuddín Haidar vyloučil jednání s únosci amerického novináře Daniela Pearla. Ten zmizel 23. ledna v jihopákistánském Karáčí. "Není a nebude žádné vyjednávání," řekl ministr novinářům. Dodal, že úřady nemají důkaz, že Pearl ještě žije. Osmatřicetiletý reportér deníku Wall Street Journal se v Karáčí pokoušel kontaktovat radikální islámská uskupení.

Pracoval totiž na článku o Richardu Reidovi, který v prosinci údajně chtěl v letadle na lince Paříž-Miami odpálit nálož ukrytou v botě, a o jeho možných stycích se sítí Al-Kajda Usámy bin Ládina a s afghánským Talibanem.

K Pearlovu únosu se přihlásilo dosud neznámé Národní hnutí pro obnovu pákistánské svrchovanosti. To vyzvalo Spojené státy, aby mimo jiné propustily pákistánské a afghánské zajatce z afghánské války.

Mušaraf: Za únosem je Indie
Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf je přesvědčen, že za únosem amerického novináře je indická tajná služba. Píše o tom americký deník The Washington Post. 

"Je velmi pravděpodobné, že to udělali Indové, nebo že za tím jsou Indové," řekl Mušaraf v rozhovoru pro americký deník.

Jak dodal, jeden ze zadržených, který byl identifikován v souvislosti s případem pákistánské služby, mohl jednat v souladu s Indií - alespoň tomu nasvědčují podle Mušarafa "nepřímé důkazy". 
 

Jedna z fotografií, kterou obdržel 26. ledna prostřednictvím e-mailu americký deník The Wall Street Journal. Muž na ní je doprovodném textu identifikován jako reportér tohoto deníku v Pákistánu David Pearl, který je údajně špiónem CIA. Pearl je pohřešován od 23. ledna. (28. ledna 2002)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video