Záchranáři - Záchranáři - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Mina připravila turistu v Chorvatsku o nohu

  • 9
Mina z dob války v bývalé Jugoslávii těžce zranila nizozemského turistu. Sedmadvacetiletý muž na ni šlápnul na chorvatském ostrově Vis. Lékaři ve Splitu mu museli amputovat nohu. Vážný úraz se stal podle agentury AP ve středu odpoledne.

Turista se vydal do oblasti, která nebyla označena jako zaminovaná, aby se podíval na blízký lesní požár. Sešel z cesty a tam šlápnul na minu.

Zraněnému pomohli chorvatští vojáci z nedaleké základny. Dopravili ho do nemocnice. Lékaři ve Splitu pak konstatovali, že zranění neohrožuje život Nizozemce, ale končetinu mu museli amputovat.

Místní policie předpokládá, že mina byla zřejmě nastražena během války v bývalé Jugoslávii na začátku devadesátých let minulého století. Na ostrově Vis měla základnu tehdejší svazová armáda.

Ministr obrany doplnil, že experti oblast po skončení konfliktu prohlíželi. Jak ale uvádí AP, úřady předpokládají, že v celém Chorvatsku leží v zemi ještě na milion min. Ostrovy a turistické oblasti už byly vyčištěny.

Od skončení války přišlo o život při náhodném výbuchu min přes 110 civilistů. Chorvatsko je oblíbeným cílem turistů. Loni tam zavítalo osm milionů lidí ze zahraničí, z toho přes půl milionu z Česka.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video